Met diabetes type 1 moet je dag en nacht rekening houden. Het hebben van zo’n veeleisende chronische aandoening als diabetes kan een flinke psychische aanslag zijn. In het Engels noemen ze dat diabetes distress. Een lastige term die neerkomt op de psychische druk en mentale last die je ervaart door je diabetes.
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het verminderen van diabetes distress ervoor zorgt dat mensen met diabetes type 1 beter omgaan met de zorg voor hun diabetes. Daardoor verbetert de bloedsuiker.
Speciale programma’s tegen diabetes distress
In totaal deden er 301 mensen met diabetes type 1 mee aan het onderzoek. De onderzoekers maakten twee groepen. De groepen volgden allebei een ander programma gericht op het verminderen van diabetes distress.
De ene groep volgde ‘OnTrack’, een speciaal programma gericht op emoties. De andere groep volgde het programma ‘KnowIt’, wat vooral is gebaseerd op scholing en gedrag. Na beide programma’s was er minder diabetes distress bij alle deelnemers
Diabeteszelfzorg verbeterde
De onderzoekers zagen dat bij minder diabetes distress de zelfzorg rondom diabetes type 1 verbeterde. Zo vergaten de deelnemers minder vaak insuline te spuiten en controleerden ze hun bloedsuiker vaker.
Betere bloedsuikers
De onderzoekers zagen dat een verbeterde zelfzorg vervolgens zorgde voor betere bloedsuikers. Het HbA1c was beter en de deelnemers hadden minder hypo’s.
Minder diabetes distress is dus gunstig voor de bloedsuiker, doordat de diabeteszelfzorg toeneemt. Het onderzoek laat dus zien dat de mentale last die je ervaart door je diabetes (indirect) veel invloed kan hebben op je bloedsuiker.
MyDiaMate app
Kun je wel een mentaal steuntje in de rug gebruiken? Het digitale zelfhulp-programma MyDiaMate helpt volwassenen met diabetes type 1 om ‘mentaal fit’ te blijven. De gratis app is beschikbaar op www.mydiamate.nl.
Op de hoogte blijven?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.