Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Altijd moeten letten op wat en hoeveel je eet: bij sommige mensen met diabetes type 1 leidt dat tot ‘verstoord’ eetgedrag, waaronder eetproblemen en eetstoornissen. Onderzoekers bekeken het effect van verstoord eetgedrag op de bloedsuiker en emoties.

Veel mensen met diabetes type 1 worstelen met voeding, omdat die zo’n directe invloed heeft op de bloedsuikerspiegel. Het is dus niet gek dat je daardoor meer kans loopt op ‘verstoord eetgedrag’, zoals dat wordt genoemd.

Onder verstoord eetgedrag vallen heel veel dingen. Zoals heel weinig calorieën eten om af te vallen, overmatig sporten of extreem koolhydraten beperken, maar ook extreme eetbuiten (binge eating), diarexia en diaboulimia.

Vrouwen vergeleken

Nieuw onderzoek door een grotendeels Brits team laat zien dat het verstoorde eetgedrag ook flink de bloedsuiker kan ontregelen. De onderzoekers vergeleken de gegevens van vrouwen met diabetes type 1 en verstoord eetgedrag met die van vrouwen met type 1 die normaal eten.

Minder Time in Range, meer schommelingen

Vrouwen met verstoord eetgedrag hadden hogere bloedsuikers. Ze hadden meer dan vijf uur van de dag waarden boven de 13,9 mmol/l, terwijl dit ongeveer een uur was in de groep zonder verstoord eetgedrag.

Bij vrouwen met diabetes type 1 en verstoord eetgedrag zat de bloedsuiker dus minder tijd binnen de streefwaarden (Time in Range). Ook schommelden hun bloedsuikers meer.

Negatieve emoties

De slechtere bloedsuikers bij verstoord eetgedrag gingen ook vaak samen met negatieve emoties. Het viel op dat de vrouwen alleen meer negatieve emoties hadden als ze hun hoge waarde zagen, en niet bij ‘geblindeerde’ sensorwaarden.

Waarschijnlijk hangen de negatieve emoties samen met gedachten over de hoge waarden, zoals schuldgevoel, angst voor complicaties en een gevoel van falen dat het niet is gelukt om binnen de waarden te zitten.

Mensen komen dan al gauw in een cirkel terecht. Ze reageren bijvoorbeeld met een grote correctie-bolus (waardoor ze een hypo krijgen en juist weer een mogelijke eetbui), of ze vermijden bloedsuikerchecks.

Signaal voor zorgverleners

Iemand met verstoord eetgedrag houdt dit vaak geheim; de omgeving en zorgverleners hebben dan geen idee van wat er speelt. Uit dit onderzoek – al was het een kleine groep – blijkt dat langdurige hoge bloedsuikers een teken kunnen zijn van verstoord eetgedrag.

Zorgverleners kunnen met deze kennis problemen rondom eetgedrag sneller opmerken en mensen beter helpen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel