Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De gebruikers van diabetestype1.nl zijn behoorlijk tevreden over de site, blijkt uit een peiling die het Diabetes Fonds uitvoerde. De antwoorden zijn anoniem verwerkt. Benieuwd wat anderen ervan vinden? We zetten de hoofdlijnen op een rij.

Zo’n twee maanden geleden vulden bijna 1.000 mensen met een account op diabetestype1.nl een enquête in. Vrijwel evenveel mannen als vrouwen. Meer dan de helft geeft de site een rapportcijfer van 8 of hoger. Bijna de helft van jullie vindt dat diabetestype1.nl bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven.

Jullie voornaamste reden om een account aan te maken op diabetestype1.nl is op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond diabetes type 1. Ruim 1 op de 10 mensen wil juist in contact komen met gelijkgestemden via de community op de site. Driekwart kijkt maandelijks of vaker op de site.

Hoe tevreden met artikelen?

Iets meer dan de helft van de invullers geeft de informatie op diabetestype1.nl een 8, ‘zeer waardevol‘. Over het algemeen vinden jullie de informatie goed, betrouwbaar en actueel. Ruim 7 van de 10 mensen vinden dat de berichten aansluiten bij hun behoeften en interesses.

Er is natuurlijk ook ruimte voor verbetering en verandering. Sommige mensen vinden dat er te veel en uitgebreide informatie op de site staat, of te veel overlap in de stukken. Anderen vinden het juist te weinig en zij missen diepgang. Sommigen vinden de inhoud te makkelijk, anderen te moeilijk.

Insteek van de berichten

‘De info is bijzonder nuttig en leerzaam’; ‘het is van goed niveau en duidelijk geschreven’, zijn enkele van de positieve (anonieme) reacties. ‘Zelfs na 47 jaar diabetes wist ik niet zo veel maar dankzij jullie ben ik veel meer te weten gekomen’.

Het is voor ons altijd een uitdaging om te schrijven over nieuwe ontwikkelingen, en tegelijkertijd ook realistisch te zijn. Dat lukt kennelijk niet altijd, want sommigen van jullie vinden toch dat er valse hoop wordt gewekt over genezing, of ze vinden het jammer dat nieuwe technologie wordt beschreven waar nog geen vergoeding voor is.

Ervaringen delen in gesprekken

De site heeft ook een forumgedeelte (‘gesprekken’), waar je vragen kunt stellen en reageren op anderen. Dat wordt gewaardeerd, bijna de helft van de deelnemers aan de enquête vindt het fijn dat ze daar met vragen terecht kunnen.

Veel mensen lezen en delen graag ervaringen, en doen waardevolle tips op. ‘Je vindt herkenning, je bent niet alleen’; ‘ik kan mijn eigen situatie beter relativeren’, zijn enkele reacties. Wel vinden veel mensen het vervelend om te moeten inloggen om reacties te zien in een gesprek. Dat gaat ook niet altijd even soepel.

Jullie eigen leven en wensen

In de peiling vroegen we ook wat jullie het moeilijkst vinden van diabetes. Daar is massaal op geantwoord, met herkenbare opmerkingen. Vooral het dag en nacht ermee bezig moeten zijn, en het ‘altijd binnen de lijntjes moeten kleuren anders gaat het fout’. Het nooit helemaal goed kunnen doen.

Verschillende onderwerpen staan dan ook vrij hoog op jullie verlanglijst om meer over te lezen:

  • nieuwe behandelingen en technologie, zoals de kunstalvleesklier
  • ontwikkelingen in onderzoek, vooral rond genezing
  • hoe ga je om met diabetes
  • hoe houd je je bloedsuiker in balans
  • de psychische impact van diabetes,
  • voeding en gewicht

Bedankt voor jullie feedback!

Hartelijk dank aan iedereen die mee heeft gedaan aan de peiling; goed om te weten wat jullie ervan vinden. Sommige onderwerpen staan dichter bij de praktijk dan andere. Dat heeft ook te maken met de opzet van de site, vanuit het Diabetes Fonds, met als doel informeren over en vanuit wetenschappelijk onderzoek rond diabetes type 1.

Het blijft persoonlijk welke info je wilt zien op de site. Voor een deel kun je dat beïnvloeden door in je profiel je interessegebieden aan te vinken.  

We zijn trots op de positieve resultaten van de peiling. Daar doen we het voor, en het is fijn om die geluiden terug te horen!

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

0001.jpg