Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Veel mensen met diabetes type 1 hebben nog een restje insulineproducerende cellen. Dat verklaart voor een deel de verschillen in glucosewaarden tussen mensen vlak na het sporten, zeggen Britse onderzoekers. Zij toonden dat voor het eerst aan.

Sporten is niet voor iedereen met diabetes type 1 even makkelijk. Velen hebben moeite om hun bloedsuiker stabiel te houden, ook vlak na het sporten. Dat is voor iedereen anders en leidt tot veel frustraties: waarom lukt het jou wel, en mij niet?

Resterende bètacellen

Onderzoekers van de Britse University of Newcastle bekeken of de oorzaak misschien ligt in de insulineproducerende bètacellen. Want ook na enkele jaren diabetes type 1 kunnen mensen nog bètacellen hebben, die ‘slapen’ of nog een klein beetje insuline maken.

Wetenschappers kunnen die eigen insulineproductie nagaan door de C-peptide in het bloed te meten. C-peptide is een stof die vrijkomt bij de aanmaak van insuline. Hoe meer C-peptide, hoe meer insuline er is gemaakt. Dit wordt alleen in onderzoek gemeten.

Proef met sport

Dertig mensen die minstens drie jaar diabetes type 1 hadden, deden mee aan het Britse onderzoek. Zij droegen eerst een week lang een continue glucosemeter. Zij waren vergelijkbaar in gewicht en hoeveelheid insuline die ze gebruikten.

Ook deden zij een maaltijdtest, waarna hun C-peptide (dus insuline) en glucagon werden gemeten om te zien hoe hun lichaam reageerde op glucose. Een deel van de groep had naar verhouding nog veel C-peptide, een deel had weinig, en een deel geen. Er waren dus grote verschillen in hoeveel eigen insuline de proefpersonen nog maakten.

Daarna kwam een sportmoment met gemiddelde inspanning, 45 minuten flink doorstappen op een loopband, waarna weer twee dagen hun bloedsuikers werden bijgehouden met de glucosesensor.

Duidelijke verschillen

In de week voor de sportproef hadden alle deelnemers vergelijkbare bloedsuikers, en zaten ze evenveel tijd binnen gezonde waarden (3.9 -10 mmol/l in dit onderzoek). De verschillen zaten vooral in de uren na het sporten:

  • De mensen met veel C-peptide hadden na het sporten betere glucosewaarden dan daarvoor. Ze zaten in de 12 uren na het sporten ongeveer 74 procent van de tijd binnen goede waarden.
  • De mensen met weinig tot geen C-peptide zaten in de 12 uren na het sporten zo’n 43 procent van de tijd binnen goede waarden.

Het zou dus kunnen verklaren waarom sommige mensen na het sporten meer worstelen met hun bloedsuikers dan anderen, zeggen de onderzoekers in hun publicatie in Diabetes Care.

‘Meer kijken naar C-peptide’

Hoeveel resterende eigen insuline je hebt, is dus in het gewone leven met diabetes type 1 niet merkbaar, ook niet aan het HbA1c. Maar het beïnvloedt mogelijk wel de bloedsuikers na het sporten. De onderzoekers zeggen dat het meten van C-peptide dus een inschatting kan geven van iemands risico op ontregeling na het sporten.

Ook zou C-peptide meer moeten worden meegenomen in onderzoek, omdat het invloed heeft. Zij zeggen er wel bij dat dit slechts een klein onderzoek was en dat hun proefpersonen allemaal goed gereguleerd waren. De resultaten gelden dus niet automatisch voor alle sportende mensen met diabetes type 1.

Wat betekent dit nu?

Dit onderzoek is interessant want het bekijkt een nieuwe invalshoek. Voor nu zijn er vooral nog vragen, waarop niemand het antwoord nog heeft. Bijvoorbeeld of en hoe vaak mensen dan eventueel hun C-peptide kunnen laten bepalen, en hoeveel zin dit heeft. Dit kan nu nog niet. En verandert je hoeveelheid C-peptide in de loop van de jaren? Als je bloedsuiker alle kanten op gaat na het sporten, zegt dat dan iets over hoeveel insuline je nog maakt? We weten het niet.

Ook zegt dit onderzoek alleen iets over de uren na het sporten. Blijf vooral wel sporten, dat heeft zoveel voordelen! 

Zie ook: eerder nieuwsbericht over C-peptide en het risico op hypo's

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel