Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In de coronatijd zendt Diabeter regelmatig via Facebook Live een webinar uit onder de naam Diabetes UNITED. Daaraan werken verschillende diabetesorganisaties mee, waaronder BvdGF, JDRF, Medtronic, DVN en het Diabetes Fonds. Deze laatste uitzending ging over de risico’s van corona bij diabetes type 1. Wat weten we nu en hoe gaan we verder?

In deze webinar-reeks beantwoorden experts en ervaringsdeskundigen vragen. Alles over diabetes type 1 en het coronavirus vind je op deze overzichtspagina over corona; daar vind je ook linkjes naar de andere webinar-afleveringen.

Kort verslag

Dit keer ging het over de risico’s van COVID-19 voor mensen met diabetes type 1. Wat is er nu bekend? En nog belangrijker: hoe gaan we nu verder? In deze aflevering waren te zien:

  • Maurice Bizino, internist-endocrinoloog bij het Groene Hart Ziekenhuis 
  • Ineke Bosch, physician assistant diabetes bij de Kinderkliniek Almere
  • Prof. Frank Snoek, hoogleraar medische psychologie in het Amsterdam UMC
  • Henk-Jan Aanstoot, kinderarts en oprichter van Diabeter
  • Wietske Wits, presentator, patiëntcommunicatie bij Diabeter

Wat is er nu bekend?
Het gaat in Nederland heel erg goed op het gebied van COVID-19 en diabetes. Toch blijft het een vervelend virus waarvan ook mensen met diabetes type 1 flink ziek kunnen worden. Maar of mensen met diabetes type 1 nou een hoger risico hebben op ernstige klachten bij COVID-19, dat is nog steeds niet duidelijk.

Bij de jonge, goed ingestelde, mensen met diabetes type 1 is het risico op ernstige klachten bij COVID-19 erg klein. Hoe klein precies en hoe dat zich verhoudt tot leeftijdsgenoten zonder type 1, dat weten we nog niet. Hopelijk leren we hier de komende tijd meer over.

Niet meer kans op besmetting
Je kunt niet makkelijker besmet raken met het virus wanneer je diabetes type 1 hebt. De kans dat je besmet raakt met het virus is in Nederland sowieso erg klein, we hebben het virus nu goed onder controle.

Nieuwe onderzoeken uit andere landen
Er is nog heel veel onbekend over het nieuwe coronavirus, maar toch hebben we de afgelopen maanden meer geleerd. Zo zijn er nieuwe onderzoeken uit het buitenland die laten zien dat mensen met diabetes type 1 flink ziek kunnen worden van COVID-19. Maar we weten nog steeds niet goed of mensen met diabetes type 1 nou écht een hoger risico hebben op ernstige klachten na een besmetting met het virus. Probeer je niet al te veel zorgen te maken en blijf waakzaam. De kans op besmetting en ernstige klachten is nog steeds erg klein, maar is dus wel aanwezig.

In andere landen kan de situatie heel anders zijn dan in Nederland. Neem bijvoorbeeld Amerika. Daar is de kans dat je besmet raakt veel groter. Ook ligt de druk om gewoon naar je werk te komen daar een stuk hoger. Wanneer je dus resultaten uit onderzoeken leest die niet uit Nederland komen, dan is het goed om dat soort dingen in je achterhoofd te houden.  

Als je diabetes type 1 hebt en goed bent ingesteld en je houdt aan de maatregelen van het RIVM, is het dan terecht om je geen zorgen te maken?
Ja, je hoeft je dan niet ongerust te maken. Wel moeten we goed blijven kijken naar wat de onderzoeken de komende tijd gaan zeggen. Je hoeft dus niet bang te zijn, maar we moeten wel waakzaam blijven.

Ketoacidose
Wanneer je besmet raakt met het nieuwe coronavirus, heb je meer kans op ketoacidose. Daar moet je dus wel rekening mee houden. Bij eigenlijk alle infecties heb je als je diabetes type 1 hebt meer risico op ketoacidose. Dat geldt dus niet alleen voor het nieuwe coronavirus maar bijvoorbeeld ook voor de griep.

Omgaan met verontrustend nieuws
Niet al het nieuws is goed nieuws. Het is heel logisch dat je soms angstig wordt als je verontrustende dingen leest over COVID-19 en diabetes type 1. Het is namelijk soms vervelende en bedreigende informatie.
Je kunt met dat soort informatie op twee manieren omgaan. Je kunt het ontkennen en denken: dat geldt toch niet voor mij. Maar je kunt ook denken: wat moet ik hier nou mee, moet ik extra maatregelen nemen?

Prof. Frank Snoek geeft aan dat de risico’s moeilijk te duiden zijn. In Nederland doen we het heel goed en dat moet vertrouwen geven. Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen en was je handen regelmatig. Aan die basisregels kun je je vasthouden.
Het is verder je eigen keuze of je soms meer risico wilt nemen, bijvoorbeeld als je echt een bepaalde gebeurtenis wilt meemaken. Maar weet dan wel dat je het risico op besmetting voor jezelf wat verhoogd.

Waakzaamheid en stress
Waakzaam zijn geeft niet per se een verhoogde stressrespons. Waakzaamheid is ook een zekere alertheid. Je denkt er meer over na. Maar je hoeft je daardoor niet meteen gespannen te voelen.
Toch voelen sommige mensen zich door die waakzaamheid wel extra gespannen. Waakzaamheid is een goede houding, maar je moet oppassen dat dat niet doorslaat. Voor mensen die merken dat ze heel erg gestrest zijn, is het goed om te kijken wat ze daar aan kunnen doen. Er is niet één gouden tip die voor iedereen werkt. De grootste uitdaging is nu om de juiste balans te vinden om je aan de maatregelen te houden én jezelf toe te staan om leuke dingen te doen.

Wees naast waakzaam, ook verdraagzaam
Bespreek ook goed met je omgeving wat te doen. Er kan spanning ontstaan als de een strikter met de maatregelen omgaat dan de ander. Maak goede afspraken en probeer er met elkaar uit te komen. Durf ook te spiegelen: hoe groot is het risico nu eigenlijk? Er zijn veel onderlinge verschillen met hoe mensen met de maatregelen omgaan. We moeten dus met elkaar naast waakzaam, ook verdraagzaam zijn.

Hoe is het met de zorg op dit moment?
De zorg is bijna weer op het niveau als voor de coronatijd. Er zijn nu wel allerlei regels, zoals het houden van 1.5 meter afstand. Maar de zorg wordt weer vooral uit de kliniek gegeven. Hoewel er ook nog veel dingen online gaan.

Pomp inruilen voor infuus bij ziekenhuisopname
Bij een ziekenhuisopname moet de insulinepomp soms worden ingeruild voor een infuus. Wanneer je veel vocht bent verloren, dan moet dat worden opgelost met een infuus. Dat kan dan niet anders. Soms ontkom je er dus niet aan om je pomp in te moeten ruilen voor een infuus bij een opname in het ziekenhuis. Dat heeft je lichaam nodig.

Worden de richtlijnen van het RIVM aangepast?
Toen het nieuwe coronavirus opdook in Nederland, maakte het RIVM een inschatting van wie een hoger risico loopt om ernstiger ziek te worden of te overlijden. In eerste instantie waren dit alle mensen met diabetes. Dat is nu al een tijdje niet meer zo. Alleen mensen met diabetes die slecht zijn ingesteld of complicaties hebben behoren op dit moment tot de risicogroep.

Wanneer er meer kennis komt over COVID-19 en diabetes, dan kan het RIVM deze richtlijn aanpassen als dat nodig is. Maar daar is het nu nog te vroeg voor. Als er nieuwe onderzoeken komen kunnen we beter inschatten wat het virus precies doet bij mensen met diabetes. Uit nieuwe informatie moet dus naar voren gaan komen of het nodig is om de richtlijn aan te passen.

Niet alleen maar nadelen
De coronacrisis brengt ook voordelen met zich mee. We zijn nu gedwongen om dingen op een andere manier te doen. En dat kan onze zorg op een positieve manier veranderen!

Laatste adviezen
Kortom, pak het leven waakzaam op, probeer de juiste balans te vinden en volg vooral de richtlijnen van het RIVM.

Dit was voorlopig de laatste aflevering van Diabetes UNITED in de coronatijd.

Meer info over diabetes type 1 en het coronavirus vind je op deze overzichtspagina over corona; daar vind je ook linkjes naar de andere webinar-afleveringen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!