Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Tijdens een hyper ben je niet op je best, wat extra lastig is als je jong bent en moet presteren op school. Onderzoekers toonden aan wat er gebeurt in de hersenen van tieners met diabetes type 1.

Het is al langer bekend dat diabetes wat doet met je hersenen. Wat gebeurt er in de hersenen van jongeren tijdens een hyper? Dat wilden Sloveense onderzoekers weten. 

Kortetermijngeheugen

Je kortetermijngeheugen helpt je ongemerkt bij bijna elke taak die je uitvoert. Als dit minder goed werkt, kan het je dagelijks functioneren verstoren. Maar ook je onderwijsprestaties hangen af van een goed werkend kortetermijngeheugen.

Hyper

Onderzoekers wekten een hyper (20 mmol/l) op in een kleine groep jongeren. De helft met diabetes type 1 en de andere helft zonder. Vervolgens keken ze met een MRI naar de hersenen van jongeren terwijl ze een taak uitvoeren die hun kortetermijngeheugen op de proef stelt.

Verschillen

Bij jongeren met diabetes zijn andere delen van de hersenen actief bij het uitvoeren van de taak. Bij relatief makkelijke taken, lijkt dit geen effect te hebben op hoe goed ze de taak uitvoeren.

De onderzoekers denken dat de hersenen van jongeren met diabetes de verschillen compenseren. Maar als de taken ingewikkelder worden, scoren de jongeren lager op de testen.

Begrip

Nu is het natuurlijk niet zo dat elk kind met diabetes leerproblemen heeft, of niet mee kan komen op school. Meer kennis over wat acute hypers precies doen met jongeren kan wel meer begrip opleveren bij ouders en leraren van jongeren met diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!