Volwassenen met diabetes type 1 kunnen ongemerkt coeliakie hebben

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 15 mei 2020
Coeliakie nieuwsbericht.jpg

In Canada is onderzoek gedaan naar hoe vaak coeliakie ongemerkt voorkomt bij kinderen en volwassenen met diabetes type 1. Ook keken zij naar het effect van overstappen op een glutenvrij dieet als je coeliakie hebt.

Coeliakie is een auto-immuunreactie van het lichaam tegen gluten, dat zijn eiwitten in tarwe en enkele andere graansoorten. Je darmslijmvlies raakt aangetast, wat zorgt voor allerlei mogelijke problemen.

Diabetes type 1 en coeliakie

Mensen met diabetes type 1 hebben meer risico op coeliakie. Vaak merk je dat aan maag-darmklachten, maar je kunt het ook hebben met slechts milde of onduidelijke symptomen. Zie ook ons dossier over coeliakie en diabetes type 1.

In Canada wilden ze meer weten over diabetes type 1 en coeliakie. Onderzoekers startten daar de Celiac Disease and Diabetes-Dietary Intervention and Evaluation Trial (CD-DIET). Zij publiceerden hun resultaten in het vakblad Diabetes Care.

Vooral volwassenen

Ruim tweeduizend volwassenen en kinderen vanaf 8 jaar met diabetes type 1 werden onderzocht op coeliakie. Volwassenen bleken anderhalf keer zo vaak als kinderen coeliakie te hebben zonder dat ze het door hadden. (Dat ging om 88 volwassenen en 51 kinderen.)

Mogelijk is dat verschil omdat kinderen al meer gecheckt worden op coeliakie. Of de coeliakie bij volwassenen is pas op latere leeftijd ontstaan, met onduidelijke symptomen.

Glutenvrij dieet of niet

Een deel van de geteste mensen die coeliakie bleken te hebben, ging verder in het onderzoek. De helft van hen volgde een jaar lang een glutenvrij dieet, onder begeleiding van een diëtist. De andere helft at volgens een normaal voedingspatroon, met nog steeds gluten.

Het glutenvrije dieet leidde niet tot een beter HbA1c bij de deelnemers. Wel hadden zij nog lange tijd meer schommelingen in de bloedsuiker na de maaltijd, doordat hun darmslijmvlies zich herstelde. De darmen nemen voedingsstoffen zoals koolhydraten weer beter op.

Aandacht voor dubbele last

De studie heeft enkele beperkingen waardoor je de cijfers niet zomaar kunt vergelijken met de situatie in andere landen. Maar wel is het een nuttige boodschap dat behandelaren zich bewust moeten zijn van coeliakie als een van de mogelijke auto-immuunaandoeningen die vaker voorkomen naast diabetes type 1.

Er moet bovendien genoeg aandacht zijn voor de dubbele last die het managen van coeliakie naast diabetes type 1 met zich meebrengt, zeggen de onderzoekers.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.