Tijdens de coronacrisis zendt Diabeter regelmatig ovia Facebook Live een webinar uit onder de naam Diabetes UNITED. Daaraan werken verschillende diabetesorganisaties mee, waaronder BvdGF, JDRF, Medtronic, Novo Nordisk en het Diabetes Fonds. Deze keer ging het over diabetes type 1 en weer naar basisschool gaan.

In deze webinar-reeks beantwoorden experts en ervaringsdeskundigen vragen. Alles over diabetes type 1 en het coronavirus vind je op deze overzichtspagina over corona; daar vind je ook linkjes naar de andere webinar-afleveringen.

Kort verslag van het webinar

Dit keer ging het over met type 1 weer naar de basisschool gaan nu de coronamaatregelen wat versoepeld worden. In deze aflevering waren te gast (via Skype):

  • Jan Peter Rake: algemeen kinderarts in het UMCG - Universitair Medisch Centrum Groningen en voor KinderThuisZorg
  • Lydia Mossel, type 1, leerkracht basisonderwijs
  • Lydia Braakman, van Stichting Zorgeloos met diabetes naar school
  • Ilonka Rook, diabetesverpleegkundige Diabeter
  • Mario Perton, acteur, type 1 en al jaren actief voor de SugarKidsClub van DVN.

Wel of niet naar school?

Kinderen met diabetes type 1 worden niet zieker van het coronavirus dan kinderen zonder diabetes. Dus medisch gezien is er geen reden om kinderen niet naar school te laten gaan. Dus gewoon naar school gaan wordt ook aangeraden door de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen.

Er zijn ouders die blij zijn dat de kinderen weer naar school mogen, vooral weer vriendjes zien, onder de mensen zijn. Maar er zijn ook ouders die liever wachten tot na de zomer, zij moeten dan in gesprek gaan met de schoolleiding.

Regulatie weer anders?

Ouders vragen zich wel af hoe ze dat moeten doen met de regulatie, als het halve dagen zijn, of om de dag naar school. Door het thuis zijn van de kinderen is het ritme veranderd en zijn er aanpassingen gedaan in insuline en pomp. Je kunt dat het beste per kind bekijken en nu al contact hebben met je diabetesteam, als je al weet hoe het schoolritme gaat worden.

Mondkapje op school?

Het is voor kinderen met diabetes type 1 niet anders dan voor andere kinderen die naar school gaan. Dus dat is: niet met een mondkapje naar school. Er zijn verschillende meningen over het mondkapje. Het goed en veilig gebruik van een mondkapje is lastig en gaat zelfs in een ziekenhuis gauw mis. Als je dat door iedereen laat gebruiken, geeft dat een schijnveiligheid. Dus volg de adviezen vanuit de overheid, die gebaseerd zijn op de adviezen van deskundigen.

Is het nodig dat leraren een mondkapje dragen bij diabeteszorg?

Goede vraag, je komt immers binnen de 1,5 meter bij prikken of bolussen. Het is denkbaar dat er dan ook voorzorgen zijn zoals mondkapje (geen handschoenen, beter om van te voren en nadien de handen goed wassen). Je mag van de school verwachten dat zij het zo veilig mogelijk organiseren voor zichzelf en het kind. Ga dus in gesprek met je zorgteam en met de school.

Mag school de zorg diabeteszorg weigeren?

Een leerkracht mag diabeteszorg voor een kind op persoonlijke titel weigeren, maar een school als geheel moet kijken wat voor zorg een leerling nodig heeft en daar z’n best voor doen. Dus een school als geheel mag dat niet zomaar weigeren.

Wat vinden kinderen zelf?

De meeste kinderen zijn blij dat ze weer naar school mogen. Ze hebben genoeg van het scherm, willen contact met de leraar en vriendjes en vriendinnetjes. Voor sommige kinderen zal het voelen als de eerste dag weer naar school gaan, spannend, maar ze hebben er zin in en de structuur zal fijn zijn. Vraag ook aan je kind hoe het het vindt om weer te gaan. Het ene kind is het andere niet, en wat er in het gezin speelt is ook belangrijk.

Hoe vertrouw ik op veiligheid qua andere kinderen?

Hoe weet je of andere kinderen gezond zijn? Je weet het nooit zeker en meer dan vertrouwen kun je niet doen. Kinderen hebben het nodig om met elkaar te spelen. Je kunt als ouders alleen goed je eigen kind checken of het niet ziek is (want dan moet het thuisblijven). Alle maatregelen in de coronacrisis zijn gebaseerd op dat vertrouwen en gezond verstand, dat iedereen zich daaraan houdt.

Je mag een leerkracht best bellen en je zorgen erover uitspreken. School kan wel klachten signaleren en laten ophalen, maar dan is het natuurlijk wel al op school geweest. Vraag ook in hoeverre het afstandsonderwijs beschikbaar blijft, dat is ook handig voor de snotteraars die verplicht thuis moeten blijven.

Wat als je als leerkracht zelf type 1 hebt?

Tot nu toe is gebleken dat als je zelf gezond bent, het werken met kinderen gewoon moet kunnen. Anderhalve meter wel zo veel mogelijk in acht nemen, dus je beperkt sowieso het contact. En we weten inmiddels ook dat kinderen maar weinig het virus doorgeven aan volwassenen. Blijf vooral met elkaar in gesprek op school als werkgever.

Als je als ouder type 1 hebt, hoe ga je om met haal- en brengmomenten?

Voor elke school is het anders. Bespreek het met je school. De meeste hebben een duidelijk eenrichtingsverkeerpad gemaakt, om de 1,5 meter te regelen. Er zijn ook gespreide haal- en brengtijden, of verschillende ingangen. Of op een hoekje afzetten, afhankelijk van de leeftijd van het kind. Maar redelijk ingestelde mensen met type 1 hoeven zich geen extra zorgen te maken over hun gezondheid corona.

Is het voor een jong kind met schommelende waarden gevaarlijk op crèche?

Begrijpelijke zorgen, maar we weten dat deze jonge kinderen niet ziek worden door corona, zelfs niet met wisselende suikers. Of hooguit heel mild. Dus het kan gerust, naar de crèche. Neem contact op met het diabetesteam en houd nauw contact over waar ligt het aan, die wisselingen, en is het te verbeteren. Maar dat is nu hetzelfde als in de periode buiten corona. Vergt veel tijd en energie maar schroom niet om hulp te vragen.

Hoe houd je de weerstand van je kind op peil?

Niet anders dan anders, en is dat gezond eten, voldoende slapen en leuke en lichamelijke inspanning. De mogelijkheden zijn thuis misschien wat beperkter, maar er is altijd wat te verzinnen. En als je wel ziek wordt door het virus heb je niets fout gedaan.

Weer naar school = meer beweging, wat gaat dat doen met bloedsuiker?

Je wordt dan weer gevoeliger voor insuline, zeker als je nu een tijd veel binnen bent gebleven. Kijk even goed van tevoren wat de verschillen in activiteiten zullen zijn, en bespreek met je team of je nu al de dag voor het begin van school al iets moet aanpassen in de insuline.

Als ouder naar school om bij je kind insuline te spuiten?

Ja, dat mag, maar overleg dat even met de school en houd rekening met de maatregelen op de school. Dat geldt ook voor de thuiszorgmedewerkers die op school komen. Dat is medisch noodzakelijke zorg en daar wordt nu een uitzondering voor gemaakt.

Tip: stappenplan Zorgeloos met Diabetes naar School op hun website, opgesteld op basis van ideeën en suggesties van ouders zelf.

Sugarkidsclub heeft ook wekelijks een corona-update met tips voor kinderen.

Algemene tip: als het niet goed gaat met je diabetes, neem gewoon contact op met je diabetesteam. Veel mensen durven dat niet omdat ze denken: ze zijn druk bezig met corona. Maar de zorg is redelijk doorgegaan en gaat inmiddels ook weer wat soepeler.

Volgende keer wordt het waarschijnlijk een andere uitzenddag in verband met Hemelvaartsdag.

Meer info over diabetes type 1 en het coronavirus vind je op deze overzichtspagina over corona; daar vind je ook linkjes naar de andere webinar-afleveringen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!