Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Tijdens de coronacrisis zendt Diabeter wekelijks op woensdag om 19.30 uur via Facebook Live een webinar uit onder de naam Diabetes UNITED. Daaraan werken verschillende diabetesorganisaties mee, waaronder BvdGF, JDRF, Medtronic, Novo Nordisk en het Diabetes Fonds. Deze keer ging het over diabetes type 1 en ziek zijn.

In deze webinar-reeks beantwoorden experts en ervaringsdeskundigen vragen. Meer info over diabetes type 1 en het coronavirus vind je op deze overzichtspagina over corona; daar vind je ook linkjes naar de andere webinar-afleveringen.

Kort verslag van het webinar

Dit keer ging het over diabetes type 1 en ziek zijn. In deze aflevering waren te zien: 

  • Wietske Wits, patiënt-communicatie adviseur bij Diabeter.
  • Henk-Jan Aanstoot, kinderarts Diabeter
  • Loes Heijmans, patiënt diabetes type 1 (Diabetes TV)
  • Arjen Hoogendam, internist-endocrinoloog Diabeter
  • Maurice Bizino, internist-endocrinoloog GHZ
  • Myrthe Slijkhuis, patiënt diabetes type 1 en heeft corona gehad
  • Rogier van Gent, teamleider Kennis en Innovatie Diabetes Fonds
  • Ineke Bosch, Physician assistent Kinderkliniek Almere

Stel, je hebt type, je bent ziek en je moet opgenomen worden. Wordt je met diabetes sneller opgenomen, en moet je een noodtasje klaar hebben staan met al je materialen en gegevens? Maurice Bizino: nee, in principe niet. Opname van mensen gebeurt op basis van hoe ziek je bent, en dan vooral hoe het gaat met je ademhaling. Een tasje voorbereiden is handig. Als je bent opgenomen is het heel goed om je pompstanden bij de hand te hebben voor de behandelaren in het ziekenhuis.

Myrthe heeft tien jaar diabetes type 1, heeft een pomp en sensor. Werkt zelf in de spoedeisende hulp en heeft onlangs het coronavirus gehad. Wat zijn haar ervaringen? Was het meteen duidelijk dat ze corona had? Myrthe: ik had een collega die corona had gehad en ik was ook in Oostenrijk geweest. Op een dag voelde ik me niet lekker, ik dacht zeker te hard gewerkt. Maar de volgende dag echt belabberd en forse hoofdpijn. Vooral op bed en bank en dacht toen: dit zou wel eens corona kunnen zijn, het voelde voor mij anders dan een gewone verkoudheid. Via werk getest en inderdaad corona. Ze is jong en redelijk goed ingesteld, maar toch wat geschrokken. Ze heeft thuis kunnen uitzieken. Eerste dagen minder insuline nodig en veel hypo’s, veel chocola gegeten en een paar kortdurende niet te verklaren pieken. Beetje hoesten maar vooral op een gegeven moment veel spierpijn. Viel verder gelukkig verder mee, instelling ging goed. Ze heeft in het begin wel haar diabetesteam ingelicht. 

Bij Diabeter hebben momenteel twee type 1-patiënten corona. Die maken het goed en zijn gelukkig niet ernstig ziek en krijgen op afstand begeleiding, gaat prima. 

Hoe zit het met paracetamol? Sensoren kunnen last hebben van paracetamol, kan 5 mmol verschil geven met de werkelijkheid. Het effect is er 1 tot 1,5 uur na het nemen van zo’n 1000 mg paracetamol. FreeStyle Libre heeft er geen last van. Meer info hierover op diabeter.nl of in de handleiding van je apparaat. Alternatieve medicijnen zoals ibuprofen en naproxen zijn niet altijd even veilig dus kijk daarmee uit.

Stel je moet worden opgenomen voor corona met type 1. Mag je dan verwachten dat in de drukte toch je behandelteam erbij betrokken wordt? Jazeker!

Loes, die veel in de type 1-community zit en op Instagram, ziet best wat angst voor corona. Veel vragen. Zij zelf merkt dat zij een paar stadia heeft doorlopen, eerst verwarring en wat komt er op ons af, toen in positiviteit geschoten zo van als ik maar genoeg beweeg en gezond eet dan red ik het wel. Nu wel rust erin gevonden en mij helpen de tips van Frank Snoek van vorige week: zoals check maar 1 keer nieuws per dag. Ik word heel onzeker als ik de hele dag alles afspeur naar nieuws. En ik blijf echt thuis met het gezin en hooguit een wandelingetje. Het risico zo klein mogelijk maken daarmee kan ik mijn angst wel inperken.

Bij Diabeter komen veel vragen binnen over risico’s. Mensen hebben ook wat meer ontregelingen doordat ze minder kunnen bewegen, wat hogere waarden, maar valt over het algemeen wel mee. Vooral zorgen en daar neemt Diabeter ook de tijd voor.

Wanneer kan het coronavirus zijn en wanneer trek je aan de bel? Maurice Bizino: het kan al snel corona zijn, want er zijn mensen die het virus doormaken zonder enkele klacht, of er nauwelijks wat van merken, wat neusverkouden. Dan hoef je niet aan de bel te trekken maar gewoon de voorzorgsmaatregelen van het RIVM aanhouden. Komt er koorts bij kijken en word je kortademig, bel dan eerst de huisarts. Is je probleem meer ontregeling van je bloedsuikers, dan kun je beter je diabetesteam bellen.

Kinderen zitten veel thuis en bewegen minder, waardoor hun bloedsuikers nu vaak hoger zijn. Deels met insuline op te lossen, maar laat ze toch zo veel mogelijk buiten spelen en bewegen. Ook veel stijgingen na het ontbijt. Komt doordat ze later wakker worden dan normaal, en hebben dan koolhydraatratio van een tussendoortje in plaats van ontbijt, waardoor ze te weinig insuline krijgen. Dus denk daar ook aan, of dat misschien aan de hand is.

Ook bij het Diabetes Fonds komen er veel vragen binnen over de risico’s van corona voor mensen met diabetes type 1. Rogier van Gent: wij kijken daarvoor naar de cijfers die uit China en Italië binnenkomen, en ook uit Nederland. Ter geruststelling: momenteel hebben (voor zover bekend is) 1.000 Nederlandse diabetespatiënten corona (geen onderscheid te maken tussen type 1 en type 2). We weten dat 1 op de 6 is overleden, maar dat zijn mensen van 75 jaar en ouder. Van die leeftijdsgroep heeft 1 op de 6 diabetes, het merendeel is type 2. Dus het lijkt er voorzichtig op dat in Nederland het hebben van diabetes geen grote risicofactor is. Maar het blijft afhangen van je individuele gezondheidssituatie hoeveel risico je loopt en eventuele andere gezondheidsproblemen die je hebt, bijvoorbeeld hart- en vaatziekten.

Waar merk je als type 1-patiënt aan dat er iets aan de hand is, zijn dat altijd je bloedsuikers? Een bloedsuikerschommeling kan een voorteken zijn dat je iets onder de leden hebt, een verkoudheid, griepje of wat dan ook. Veel mensen kennen dat van zichzelf. Maar dat hoeft niet, het kan heel mild verlopen en we leren ook dit virus nu pas kennen. Wat we wel weten is dat als je benauwd wordt, het snel kan gaan. Dus bel dan echt meteen de huisarts. Ook door spanningen kan je bloedsuiker schommelen.

Maak je geen zorgen als het niet lukt om jezelf goed in te stellen. Het is gewoon heel veel werk en ondanks deze omstandigheden doet iedereen enorm z’n best, heel knap en logisch dat het nu niet altijd lukt. Hoe ziek je wel of niet wordt als je eventueel corona krijgt, hangt ook af van je afweer en niet zozeer van je diabetesregeling.

Griepprik? Heeft geen invloed op dit virus, maar wel in het algemeen raadzaam om die te doen. Met diabetes ben je gewoon kwetsbaarder dus dan kun je de griep beter voorkomen. 

Reguliere diabeteszorg loopt door. Meeste diabetesconsulten gaan verder telefonisch, en loopt alles door. Ook sensor plaatsen wordt ook begeleid via videobellen.

De volgende aflevering zal gaan over diabetes en werk. 

Tip: vooraf kun je bij ons al vragen aangeven, dan geven wij die door. Stel je vragen in dit ‘gesprek’

Meer info over diabetes type 1 en het coronavirus vind je op deze overzichtspagina over corona; daar vind je ook linkjes naar de andere webinar-afleveringen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!