Tijdens de coronacrisis zendt Diabeter wekelijks op woensdag om 19.30 uur via Facebook Live een webinar uit onder de naam Diabetes UNITED. Daaraan werken verschillende diabetesorganisaties mee, waaronder BvdGF, JDRF, Medtronic, Novo Nordisk en het Diabetes Fonds. 

In deze webinar-reeks beantwoorden experts en ervaringsdeskundigen vragen. Meer info over diabetes type 1 en het coronavirus vind je op deze overzichtspagina over corona; daar vind je ook linkjes naar de andere webinar-afleveringen.

Kort verslag van webinar 1 op 25 maart

Dit verslag is nog in telegramstijl, binnenkort breiden we dit iets uit.

De belangrijkste boodschap is: Er is veel onzekerheid over de combinatie van diabetes met het coronavirus. Voorzichtigheid is geboden, maar dat geldt met name voor mensen met een lastig te reguleren diabetes, met veel grote complicaties of andere gezondheidsklachten.

Schroom niet om je zorgverlener te benaderen. Ze zijn er voor jou. Juist ook nu. Zorg dat je vooral ook mentaal en fysiek in goede conditie blijft, zonder dat te overdrijven

Deze week waren onder andere deze experts aanwezig:

  • Ingrid Wiechers en Frank Snoek, (diabetes)psycholoog van het UMC. Angst, onzekerheden over een in korte tijd veranderde wereld, hoe ga je ermee om als je type 1 diabetes hebt?
  • internist Arjen Hoogendam, kinderarts en onderzoeker Henk-Jan Aanstoot en kinderarts-endocrinoloog Dick Mul beantwoorden vragen. Wat moet ik doen als ik ziek word? Welk risico loop ik op een ernstig beloop van corona? 
  • diabetesverpleegkundige Marije Alkemade 
  • Ineke Bosch, physician assistant diabetes, van de De Kinderkliniek Almere.

Er zijn mensen met diabetes die zijn hersteld van corona.

Wel nog werken met diabetes in tijden van corona als je beroep vraagt dat je op locatie werkt. Volgens de strenge regels van het RIVM zou het betekenen: niet werken. In de praktijk: kijk naar hoe je zelf ingesteld ben en maak op basis daarvan zelf een inschatting.

Nieuwe pomp of sensor: verschillende partijen hebben online instructies beschikbaar. De glucosesencoren geven tegenwoordig veel data af waardoor het makkelijk is om op afstand te werken.

Bij de kinderkliniek en Diabeter wordt ook veel van huis uit gewerkt, maar dan wordt er veel met bescherming gewerkt en twee aparte teams om het risico te verlagen. Schroom niet om je zorgverlener te benaderen. Ze zijn er voor jou. Juist ook nu.

Heb ook oog voor het mentale vlak. Mensen gedijen niet goed in isolatie, zorg daarom ervoor dat je met elkaar in verbinding bent. Zorg dat je ook je genegenheid toont. Dat werkt goed voor jou en de ander. Belangrijk om ervaring uit te wisselen met anderen te praten. Je hoeft je niet te spiegelen. Help elkaar!

3 tips van Frank Snoek:

  1. Normaliseren van gevoelens en te uiten. Schrijf bijvoorbeeld een dagboek.
  2. Slecht een of twee keer per dag goede nieuwsbronnen raadplegen. De hele dag nieuws volgen is niet meer functioneel voor het brein. We hebben er weinig controle op.
  3. Zorg voor structuur. Op dezelfde tijden opstaan en naar bed zoals je dat altijd al doet.

Kun je je beter beschermen? Het algemene advies: zorg dat je je bloedsuikers zo goed mogelijk reguleert, maar verder niks speciaals voor iemand met diabetes.

Bas van de Goor over bewegen: Niet opeens heel veel veranderen. Probeer jezelf op het niveau te houden wat je voor de isolatie ook had. De evenementen van de Bas van Goor Foundation zijn deels uitgesteld en deels verplaatst naar online.

Directeur Novo Nordisk over insulinevoorraad: je hoeft je geen zorgen te maken. Er kunnen tekorten zijn bij de groothandels maar de producent heeft genoeg voorraad en de fabrieken draaien op volle capaciteit. Sla niet te veel in, dat kan op korte termijn zorgen voor problemen bij iemand anders. 

Problemen met levering vanuit Medtronic zijn binnenkort verholpen.

Is er genoeg kennis over diabetesregeling, mocht je nu in het ziekenhuis terechtkomen? Ja, je kunt vertrouwen op de kennis en kunde van verpleegkundige zorg. Op de intensive care is bloedglucose een belangrijk meetpunt.

Kun je een kind met diabetes type 1 buiten laten spelen? Wees er voorzichtig mee, maar de ervaring is dat het bij kinderen niet heel ernstig verloopt.

Psycholoog Giesje Nefs van Diabeter schrijft een handleiding voor hoe je op een goede manier over corona het gesprek aan kunt gaan met kinderen.

Er worden tests ontwikkeld om te zien of je al corona hebt gehad. Van 3.000 mensen in behandeling bij Diabeter zijn er 2 met corona en die zijn allebei thuis. Belangrijkste advies: Zorg goed voor jezelf.

Nieuwe patiënten worden goed opgevangen ook in deze tijd.

We weten nog niet of je voor je leven immuun wordt als je corona hebt gehad.

Zijn wisselende bloedsuikers bij mijn kind een voorbode van corona? Waarschijnlijk niet. Er kunnen veel andere factoren zijn. Pas als er ook andere symptomen zijn is er een mogelijkheid van corona.

Hoe kun je jouw immuunsysteem boosten? Veel vitamines nemen heeft meestal niet veel zin. Zorg dat je gezond eet en beweegt! Wees voorzichtig met verkooppraatjes voor iets wat gezond zou zijn. 

Vraag over ACE-remmers: eigenlijk is daar weinig over bekend.

Als je een afspraak voor lab-bloedafname hebt staan, moet je dan gaan? De meeste worden uitgesteld.

De harde realiteit is dat we veel nog niet weten over dit virus en zeker niet in relatie met diabetes. Het is dus ook voor een groot deel omgaan met deze onzekerheid.

De volgende aflevering zal gaan over diabetes en ziek zijn. 

Tip: vooraf kun je bij ons al vragen aangeven, dan geven wij die door. Stel je vragen in dit ‘gesprek’

Meer info over diabetes type 1 en het coronavirus vind je op deze overzichtspagina over corona; daar vind je ook linkjes naar de andere webinar-afleveringen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!