Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het nieuwe coronavirus en diabetes: 7 vragen en antwoorden

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 13 maart 2020
Coronavirus en diabetes type1.jpg

Ook in Nederland zijn mensen besmet met het nieuwe coronavirus COVID-19. Wat betekent dit voor mensen met diabetes? Internist-endocrinoloog Hanno Pijl (LUMC) beantwoordt zeven vragen voor het Diabetes Fonds.

Dit is een wat ouder nieuwsbericht. Actuele informatie vind je in het dossier over het coronavirus en de ziekte COVID-19

Nu ook in ons land steeds meer mensen besmet zijn met het coronavirus, zitten veel mensen met diabetes met de nodige vragen. Prof. dr. Hanno Pijl van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) geeft antwoord.

1. Lopen mensen met diabetes meer risico op of bij besmetting met het coronavirus?

Mensen met diabetes lopen dezelfde kans op besmetting met het coronavirus als mensen zonder diabetes. Daar zit dus geen verschil in. Wel is het zo dat je met diabetes kwetsbaarder bent voor de klachten door het virus, net als bij besmetting met de griep.

Over het algemeen geldt ook: hoe ouder je bent, hoe groter de kans is op flink ziek worden of overlijden door het virus. Het lijkt er overigens op dat kinderen bijna nooit klachten krijgen door het virus, meldt het RIVM.

2. Hoe kun je als diabetespatiënt het coronavirus krijgen?

Op dezelfde manier als iemand zonder diabetes, dus na contact met iemand die al ziek is door het coronavirus. De route van besmetting en maatregelen daartegen zijn gelijk aan die voor mensen zonder diabetes. Daarover vind je informatie op de website van het RIVM.

3. Als iemand met diabetes het virus krijgt, wat zijn dan de gevolgen?

De klachten door het coronavirus zijn voor mensen met diabetes hetzelfde als voor mensen zonder diabetes. Kwetsbare mensen lopen mogelijk wel meer risico op ernstiger gevolgen.

Dat gaat dan vooral om mensen met een moeizame glucoseregulatie, of mensen die al een verzwakte gezondheid hebben door bestaande diabetescomplicaties, zoals hartziekten. Ook een hogere leeftijd maakt je kwetsbaarder voor de gevolgen van het virus.

4. Wat kun je als diabetespatiënt doen om besmetting te voorkomen?

Voor iedereen, met of zonder diabetes, gelden dezelfde voorzorgsmaatregelen als bij andere virussen, zie voor adviezen de website van het RIVM. Dat komt vooral neer op je handen regelmatig wassen.

Daarnaast is het verstandig om te proberen je bloedglucose zo goed mogelijk te regelen om de kwetsbaarheid zo beperkt mogelijk te houden. Daarbij helpt het om genoeg te bewegen en gezond te eten, zo veel mogelijk stress te beperken en regelmatig en genoeg te slapen.

5. Met welke klachten moet je met diabetes de huisarts bellen?

Het RIVM geeft momenteel het volgende advies om de huisarts te bellen: als je koorts hebt (meer dan 38 graden) met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid).

  6. Mijn bloedglucose is niet goed ingeregeld op het moment. Loop ik dan meer risico en hoeveel zorgen moet ik me maken?

  Er zijn aanwijzingen dat hoge bloedglucoseconcentraties de werking van het afweersysteem belemmeren. Dat is een van de redenen voor de verhoogde gevoeligheid voor infecties van mensen met diabetes.

  Het is daarom altijd goed om de bloedglucose zo goed mogelijk te regelen, maar er is geen reden om veel zorgen te hebben. Het is zeker niet zo dat het afweersysteem helemaal niet meer werkt, en de meeste mensen met diabetes zullen dus gewoon 'restloos' herstellen van een infectie.

  Heb je vragen over het virus en de stand van zaken in Nederland? Bekijk de actuele vragen en antwoorden op de website van het RIVM.

  7. Moet ik me zorgen maken om de beschikbaarheid van insuline?

  Bedrijven die insuline leveren in Nederland houden de situatie rondom het coronavirus scherp in de gaten. De bedrijven controleren doorlopend de voorraad en het proces om de insuline bij mensen met diabetes te krijgen. Op dit moment lijkt de virusuitbraak geen effect te hebben op de hoeveelheid insuline die beschikbaar is.

  Meest recente update van dit artikel: 25 maart 2020

  Op de hoogte blijven?

  Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

  Gesprekken over dit artikel