Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Veel mensen met diabetes type 1 voelen een hypo niet goed aankomen, en hebben vaak ernstige hypo’s. Onderzoekers gingen na in hoeverre overtuigingen en gedachten die je zelf hebt over hoog of laag zitten een rol spelen.

Hypo’s zijn de keerzijde van de behandeling met insuline. En hoe vaker je ernstige hypo’s hebt, hoe groter de kans is dat je de lichamelijke signalen van een hypo minder goed opmerkt. Dat heet verminderde gevoeligheid, ‘awareness’, van hypo’s, of ook wel hypo-unawareness. Wie hypo’s niet meer voelt aankomen, heeft een vijf keer groter risico op ernstige hypo’s.

Overtuigingen over hypo’s

Al eerder is in onderzoek bewezen dat mensen weer gevoeliger kunnen worden voor de signalen van een hypo door lage bloedsuikers een tijd te vermijden en juist hogere bloedsuikerwaarden te hebben. Maar in de praktijk is dat niet altijd even makkelijk.

Veel mensen vinden het weliswaar vervelend dat ze hypo’s niet voelen aankomen, maar zijn erg bang voor hypers. Ze zitten liever te laag dan te hoog. Iedereen met diabetes type 1 krijgt immers van begin af aan ingeprent: let op, hoge bloedsuikers verhogen je kans op complicaties.

Tweeduizend deelnemers

Onderzoekers bestudeerden de mening en gegevens van bijna tweeduizend Amerikaanse volwassenen met diabetes type 1. Zij vulden een vragenlijst in over hun gedachten en overtuigingen rondom ernstige hypo’s en verminderd hypo-gevoel, en hun ervaringen ermee. De wetenschappers publiceerden hun resultaten in het vakblad Diabetes Care.

Liever te hoog of te laag?

Van de groep deelnemers had 37 procent te maken met verminderd hypo-gevoel. Zij vonden het belangrijker om hoge bloedsuikers te vermijden dan de groep die hypo’s wél voelt aankomen. Ook hadden de mensen die hypo’s minder goed opmerkten het idee dat ze nog goed functioneren tijdens een hypo.

De 16 procent van de deelnemers die vaak een ernstige hypo hadden, zouden liever een verminderde hypo-awareness hebben dan hoge bloedsuikers. Ook erkenden zij dat ze vaak eerder te veel dan te weinig insuline namen.

Invloed van insulinepomp en CGM

De onderzoeksdeelnemers met verminderd hypo-gevoel gebruikten naar verhouding vaker een insulinepomp en continue glucosemeter (CGM). Dat is te verwachten, want daarvoor kom je eerder in aanmerking als je dergelijke hypo-problemen hebt.

De gebruikers van een CGM hadden ook inderdaad minder vaak ernstige hypo’s. Maar ondanks de alarmen die dit hulpmiddel geeft, herstelde de gevoeligheid voor hypo-signalen zich niet.

Eerst overtuigingen aanpakken

De onderzoekers concluderen dat mensen die hypo’s niet meer aanvoelen en ze ook vaak hebben, bepaalde overtuigingen en gedachten hebben. Die leiden er mogelijk toe dat ze liever geen maatregelen uitproberen om weer gevoeliger te worden voor hypo’s - namelijk een tijdje hoog zitten. Ze nemen de hypo’s voor lief.

Het zou goed zijn, zeggen de onderzoekers, om mensen niet meteen een therapie voor te zetten om ze weer gevoeliger te maken voor insuline. Maar om te beginnen met de vraag: wat vind je eigenlijk van hypo’s en hypers, en kloppen die overtuigingen wel?

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Gesprekken over dit artikel