Meer insuline nodig na vette maaltijd

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 16 september 2019
Insuline na een vette maaltijd.jpg

Trek in een lekkere pizza of ham-kaascroissant? Grote kans dat je jouw insuline extra moet aanpassen bij deze vetrijke maaltijd. Onderzoekers onderzochten dit verschijnsel in een wetenschappelijke studie.

Vet in je dieet kan invloed hebben op hoe snel je koolhydraten worden opgenomen. De timing en de hoeveelheid insuline die je nodig hebt na een vetrijke maaltijd is daarom vaak anders.

Zelfde koolhydraten, verschillend vet

In een Australisch-Amerikaans onderzoek kregen mensen met diabetes type 1 en een insulinepomp maaltijden met 0 gram, 20 gram, 40 gram of 60 gram vet. De hoeveelheid koolhydraten was in alle maaltijden gelijk. De onderzoekers hielden bij hoeveel insuline de proefpersonen gebruikten om weer normale bloedsuikerwaarden te krijgen.

Vertraging in glucosepiek

De onderzoekers concluderen wat veel mensen al zullen herkennen: hoe meer vet er in een maaltijd zit, hoe lager de bloedsuikerwaarden de eerste 2 uur zijn vergeleken met een maaltijd met minder vet. De bloedsuikers zijn des te hoger 2-5 uur na de maaltijd. De piek in bloedglucose is dus vertraagd.

De totale stijging van de bloedsuikers is hetzelfde bij alle soorten vetten. Het maakt niet uit of de vetten verzadigd of onverzadigd zijn. Overigens zijn in dit onderzoek geen eiwitten meegenomen.

Hoeveelheid insuline

Ondanks wat verschillen tussen de deelnemers, leek het erop dat bij meer vet in de maaltijd meer insuline nodig was om de bloedsuikers weer stabiel te krijgen. Gemiddeld was bij 20 gram of 40 gram vet 6 procent meer insuline nodig om de waarden weer normaal te krijgen. Bij 60 gram vet was dit zelfs 21 procent meer insuline.

Een tijdje terug is er trouwens ook een ander, klein, Brits onderzoek gedaan waaruit bleek dat de extra insuline na een vette maaltijd ook beschermend werkte op hart en bloedvaten.

Bolussen

De insuline in het onderzoek werd altijd toegediend via de pomp in 2 bolussen, de dual-wave bolusstand. Eén directe bolus en een bolus die over verloop van tijd werd afgegeven. De verdeling van de totale hoeveelheid insuline over de 2 bolussen hing af van de hoeveelheid vet in de maaltijd.

Persoonlijk schema

Er is niet één insulineschema dat voor iedereen goed werkt. Daarom is het altijd belangrijk om samen met professionele zorgverleners te kijken wat voor jou persoonlijk werkt.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.