Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Veel mensen slikken de pijnstiller tramadol, ook mensen met diabetes en bijvoorbeeld neuropathie. Nieuw onderzoek bevestigt eerdere berichten dat tramadol lage bloedsuikers (hypo’s) kan veroorzaken, bij mensen zonder en met diabetes. 

De behandeling van pijn gaat vaak volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO). Voor het bestrijden van pijn zijn paracetamol en daarna paracetamol in combinatie met een NSAID’s zoals ibuprofen of diclofenac de eerste behandelopties. Als dit niet voldoende werkt wordt het gebruik van tramadol aangeraden.

Tramadol is een medicijn uit de categorie ‘zwakke opïoden’. Codeïne is ook een zwakke opïode, terwijl morfine een sterke opïode is. Tramadol wordt voor veel verschillende ziekten gebruikt zoals kanker en zenuwpijn. Mensen gebruiken het medicijn ook vaak voor een langere periode.

Verzameling bijwerkingen

Amerikaanse onderzoekers bekeken maar liefst 12 miljoen meldingen in databases waar bijwerkingen worden verzameld. Ze onderzochten of er in de periode januari 2004 tot maart 2019 opvallende of onbekende bijwerkingen gemeld waren voor het medicijn tramadol.

10 keer vaker hypo’s

Op zich meldden mensen niet heel vaak lage bloedsuikers als bijwerking van een medicijn. Opvallend was wel dat er tien keer vaker hypo’s als bijwerking waren gemeld bij het gebruik van tramadol dan bij andere medicijnen in dezelfde categorie. Dit is een groot verschil.

Eerder onderzoek

In een eerder onderzoek bleek ook al dat tramadol opvallend vaker hypo’s veroorzaakte. Zij stelden vast dat mensen die tramadol gebruiken vaker in het ziekenhuis belanden door een hypo dan mensen die codeïne gebruiken.

Oorzaak onbekend

Hoewel de hypo’s vergeleken met andere bijwerkingen niet heel vaak voor komen, is het wel een gevaarlijke bijwerking. Het grootste gevaar zit hem in de mensen met diabetes die dit middel gebruiken. De onderzoekers willen nu nagaan hoe het komt dat dit medicijn hypo’s als bijwerking kan hebben.

Bron: bericht op ScienceDaily

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Gesprekken over dit artikel