Koolhydraatarm dieet verbetert bloedsuikerwaarden

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 2 mei 2019
Positieve resultaten met koolhydraatarm.jpg

In een klein Deens onderzoek hadden mensen met diabetes type 1 die 12 weken lang minder koolhydraten aten, minder last van schommelingen in hun bloedsuiker en minder last van hypo’s.

Koolhydraten zijn suikers. Het is dan ook heel logisch dat koolhydraten je bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Steeds meer mensen kiezen voor een koolhydraatarm dieet om hun bloedsuikerspiegel te stabiliseren én om af te vallen.

Er is echter nog veel discussie over de veiligheid van zo’n dieet en de effecten op lange termijn. Ook zijn de positieve effecten van koolhydraatarm eten voor mensen met diabetes nog niet uitvoerig onderzocht. Deense onderzoekers wilden het effect bekijken van een koolhydraatarm dieet bij mensen met diabetes type 1.

Drie maanden veel of weinig koolhydraten

De onderzoekers volgden een kleine groep van 10 mensen met diabetes type 1 die drie maanden lang 250 gram koolhydraten aten (een koolhydraatrijk dieet). Daarna volgden ze drie maanden een dieet met 100 gram koolhydraten (een koolhydraatarm dieet). Hun bloedsuikerwaarden, gewicht en risicofactoren voor hart- en vaatziekten werden bijgehouden.

Stabielere bloedsuiker

Toen de proefpersonen minder koolhydraten aten, hadden ze minder vaak bloedglucosewaarden onder de 3.9 mmol/l. Ook was de bloedsuiker stabieler en verloren de proefpersonen een klein beetje gewicht tijdens het koolhydraatarme dieet. De onderzoekers vonden geen nadelige effecten op risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals cholesterolwaarden.

Kleinschalig onderzoek

Talloze mensen met diabetes type 1 hebben positieve ervaringen met het minderen van koolhydraten in hun dieet. Maar er zijn ook mensen die deze positieve ervaringen niet delen. Juist omdat het erg persoonlijk lijkt of zo’n dieet voor iemand werkt, is het nodig om de effecten van het dieet in grote groepen mensen te onderzoeken. Het zou daarom goed zijn om dit onderzoek van 10 proefpersonen verder uit te breiden.

NDF-voedingsrichtlijn

De resultaten van dit onderzoek lijken positief en sluiten aan bij de huidige trends om minder koolhydraten te eten. Ook sluiten de resultaten aan bij de voedingsrichtlijnen van de Nederlandse Diabetes Federatie, waarbij een (matige) koolhydraatbeperking in de voeding met maximaal 40 energieprocent koolhydraten het huidige advies is. Voor meer informatie en tips over wel of niet koolhydraatarm eten, zie ook het interview met diëtist Marleen Terlouw.

Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Diabetes, Obesity and Metabolism.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!