Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Vrouwen met type 1 diabetes die borstvoeding geven, krijgen weleens het advies om extra koolhydraten te nemen om geen hypo's te krijgen. Maar de kans op hypo’s is kleiner dan gedacht, blijkt uit Deens onderzoek.

‘Extra koolhydraten bij een borstvoeding, vooral ’s nachts’: dat advies krijgen moeders met diabetes type 1 weleens. Onderzoekers in Kopenhagen wilden weten of dat eigenlijk wel nodig is.

Test met continue glucosemeter

Aan het Deense onderzoek deden 33 moeders met diabetes type 1 mee. Het overgrote deel van hen gaf borstvoeding, 7 van hen gaven flesvoeding. Bijna de helft had een insulinepomp en ruim de helft spoot insuline.

De vrouwen gebruikten drie keer zes dagen lang een continue glucosesensor (CGM). Dat deden ze in de eerste, tweede en zesde maand na de bevalling. De vrouwen hielden hun koolhydraten bij, en wanneer zij borstvoeding gaven. De vrouwen die hun kind flesvoeding gaven, gebruikten de CGM maar een keer zes dagen lang.

Geen extra risico

Het viel reuze mee met de nachtelijke hypo’s (lager dan 4,0 mmol/l). En het was ook vergelijkbaar met de vrouwen die geen borstvoeding gaven. Bij iets meer dan 4 op de 100 voedingen zakte de bloedsuiker tot onder de 4,0 mmol/l binnen drie uur daarna.

Geen van de vrouwen had tijdens de 438 nachtelijke borstvoedingen extra koolhydraten genomen. De moeders die borstvoeding gaven hadden wel hun insulinedosis verlaagd met gemiddeld 18% ten opzichte van voor de zwangerschap.

Wel minder insuline

Vrouwen met diabetes type 1 die hun insulinedosis aanpassen en overdag normaal koolhydraten eten, hoeven bij een borstvoeding geen extra koolhydraten te nemen uit angst voor hypo’s. Dat concludeerden de onderzoekers in hun publicatie in het vakblad Diabetologia.

> Lees hier meer over diabetes type 1 en borstvoeding

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!