Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School overhandigde vandaag een petitie aan de Tweede Kamerleden van de commissie Onderwijs. De stichting wil dat de zorg voor kinderen met diabetes type 1 op school minder vrijblijvend geregeld wordt. 

De zorg voor kinderen met diabetes type 1 op scholen moet beter worden geregeld. Dat vinden de ruim driehonderd ouders, zorgverleners, het Diabetes Fonds en andere betrokken organisaties die de petitie tekenden van Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School

Met de petitie vraagt de stichting aan de Tweede Kamer structurele oplossingen te bedenken, zodat ouders en kinderen niet langer afhankelijk zijn van de goodwill van scholen. Zo moet er onder meer duidelijkheid komen over de verantwoordelijkheden van scholen en de positie van leerkrachten.

Niet vanzelfsprekend

Kinderen met diabetes type 1 hebben  ̶  afhankelijk van hun leeftijd  ̶  in meer of mindere mate hulp nodig bij het meten van hun bloedsuiker en het toedienen van insuline. Ook na de invoering van passend onderwijs is die ondersteuning op school niet vanzelfsprekend. 

Geen landelijke afspraken

“Het hangt nog te vaak af van verschillende factoren. Zoals een enkele goedwillende leerkracht, toeval, inzet van ouders en simpelweg geluk”, zegt Floor Kaspers, voorzitter van de Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School. “Het is lang niet altijd zo dat scholen niet kunnen. Vaak durven of willen ze domweg niet. Dat komt ook omdat er geen duidelijke landelijke afspraken zijn over wie er precies verantwoordelijk is voor de zorg op school.”

Bron van stress

Het gebrek aan landelijke afspraken is een grote bron van stress voor de ouders en hun kinderen. Een derde van de ouders ziet zich zelfs genoodzaakt te stoppen of minderen met werken, omdat er een te groot beroep op hen gedaan wordt vanuit school. “Daarnaast is er onvoldoende aandacht voor de effecten van de diabetes op het leervermogen”, meent Kaspers.Een goede diabeteszorg helpt ook achterstand te voorkomen op school. 

Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School probeert sinds 2016 de diabeteszorg voor kinderen op basis- en voortgezet onderwijs te verbeteren met onder meer voorlichting en ondersteuning van ouders en scholen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!