Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Als je als kind diabetes type 1 ontwikkelt, heb je op latere leeftijd vaker te maken met problemen op het werk. Ook verdien je minder in vergelijking met leeftijdsgenoten.  

Zweedse onderzoekers onderzochten wat de effecten zijn van diabetes type 1 op werk en salaris op latere leeftijd. Hierbij keken ze o.a. naar factoren als opleiding, beroep, samenstelling van het gezin en gezondheid. 

Diagnose op jonge leeftijd 

De gegevens van 4.179 volwassenen die als kind diabetes type 1 kregen werden vergeleken met de gegevens met 16.983 volwassenen zonder diabetes type 1. De gemiddelde leeftijd van diagnose was 10 jaar. De gegevens van deze patiënten haalden de onderzoekers uit een hele grote Zweedse database (Swedish Childhood Diabetes Register), waarin al sinds 1977 gegevens worden opgeslagen van kinderen met diabetes type 1. 

Diabetes type 1 heeft een negatief effect op zowel werk en salaris als ze 30-50 jaar oud zijn. Zowel mannen als vrouwen met diabetes type 1 verdienen 5-10% minder. Gezondheid, beroepskeuze, opleiding en familie spelen een grote rol bij deze verschillen. 

Beroepskeuze

Mensen met diabetes type 1 kiezen vaker banen die beter samengaan met de management van hun diabetes. Ze zijn minder flexibel, door het dagelijkse bloedsuiker meten, insuline toedienen, en regels rondom voeding. Ook zijn er nog steeds banen waar je met diabetes niet op mag solliciteren. 

Vaker afwezig

Met name gezondheid speelt een rol in de verschillen. Mensen met diabetes type 1 zijn vaker afwezig, vaker langdurig ziek en moeten vaker naar de arts. Maar uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er ook andere factoren bijdragen aan de effecten. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!