Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het was lang onduidelijk waarom mensen met hypo unawareness hun lage bloedglucosewaarde niet voelen en waarom hun lichaam er niet op reageert. Dit hebben onderzoekers van de Yale universiteit in Amerika onderzocht. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad The Journal of Clinical Investigation.

MRI onderzoek bij een hypo

De onderzoekers lieten mensen een hypo krijgen door hun bloedglucosewaarde van 5 mmol/l naar 3.3 mmol/l te brengen. Vervolgens keken ze met een MRI-scan naar hun hersenen. Dit deden ze bij mensen zonder diabetes, mensen met diabetes type 1 die hun hypo’s wel voelen en mensen die hun hypo’s niet voelen.

Hersenen merken hypo niet

Bij mensen zonder diabetes zagen de onderzoekers veranderingen in vier delen van de hersenen; delen die te maken hebben met motivatie, beloning en keuzes. Bij mensen met diabetes type 1 die hun hypo’s wel voelen was er alleen een verandering in twee delen die aandacht geven aan activiteit. Bij mensen met diabetes type 1 die hun hypo’s niet voelen was er geen verandering in hersenactiviteit.

Bewust een hypo herkennen

Het onderzoek laat de uitdaging zien voor mensen met hypo unawareness. Zij moeten dus actief letten op signalen van een hypo. Dit kan zijn dat ze minder snel kunnen denken, typefouten gaan maken of dingen laten vallen. De cursus Hypobewust kan bijvoorbeeld helpen om hypo’s beter te herkennen, corrigeren, voorspellen en voorkomen.

Hypo-pleister

Het Diabetes Fonds financiert op dit moment onderzoek naar een speciale hypo-pleister die je hartritme meet. Wanneer je een hypo hebt verandert je hartritme. In het onderzoek wordt gekeken of de pleister inderdaad eerder een hypo herkent dan de gewone glucosesensor of een persoon zelf. Dit zou in de toekomst een oplossing zijn voor mensen met hypo-unawareness.

Het komt niet vaak voor dat je helemaal niets merkt van een hypo. Daarom wordt het ook wel ‘verminderde gewaarwording’ genoemd. Lees het achtergrondartikel over hypo’s en hypo-unawareness voor uitgebreidere informatie over waardoor het ontstaat en wat de gevolgen kunnen zijn.