Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Woensdagavond 8 november was er weer een info-avond ‘Even bijpraten’ georganiseerd door het Diabetes Fonds, dit keer in de TU Eindhoven. Vandaag een terugblik op de lezing van onderzoeker Giesje Nefs.

De bijeenkomsten ‘Even bijpraten’ worden georganiseerd door het Diabetes Fonds. Met als doel: donateurs en vrijwilligers van het fonds bij te praten over de stand van zaken in onderzoek. Dit keer waren te gast onderzoekers Giesje Nefs en Henk-Jan Aanstoot van Diabeter. Hieronder zie je een samenvatting van de presentatie van Giesje. In een ander bericht kijken we terug op de presentatie van Henk-Jan, over de stand van zaken in onderzoek naar diabetes type 1.

Puberteit is een uitdaging

Dr. Giesje Nefs werkt als psycholoog en onderzoeker bij Diabeter, Tilburg University en Radboudumc. Door diabetes voelen veel jongeren zich anders, en eenzaam, vertelde ze. Daarnaast lukt het door hormonen bijna niet om de bloedsuiker stabiel te houden. Voor ouders is die periode ook lastig. Je wilt je kind helpen, maar ook meer zelfstandigheid geven. Je wilt je kind vertrouwen, maar durft dat niet altijd.

Depressie en angst

Alle jongeren hebben wel eens een dipje of zijn somber, dat is normaal. Maar de klachten kunnen ook zo ernstig zijn dat ze het dagelijks leven hinderen. Dan is er sprake van een ernstige depressie of angststoornis.

Jongeren hebben dan geen interesse meer in dingen die ze normaal leuk vinden, weinig energie, leerproblemen of gaan spijbelen of zich terugtrekken. Of ze willen nergens meer naartoe, of alleen met hun vader of moeder. Daarnaast kan een jongere ook angsten hebben die te maken hebben met diabetes, zoals angst voor hypo’s of spuit- en prikangst.

1 op de 7 jongeren

Giesje en haar team voeren momenteel met financiering van het Diabetes Fonds het zogeheten ‘LEAP-onderzoek’ uit. Daarin kijken zij drie jaar lang hoe het gaat met jongeren en hun ouders. Dat onderzoek doen ze om problemen sneller te herkennen, en om betere zorg en begeleiding in Nederland te regelen. In het onderzoek blijkt dat 1 op de 7 jongeren met diabetes een ernstig probleem heeft met depressie of angst.

Het moeilijke is dat jeugdzorg tegenwoordig een taak is geworden van de gemeenten, waardoor het veel lastiger zoeken is naar hulp. Ook kennen veel ‘gewone’ psychologen diabetes type 1 niet. Er is echt specialistische zorg nodig door diabetespsychologen. Zeker omdat de meest voorkomende problemen van de jongeren te maken hebben met diabetes, zo blijkt ook uit het onderzoek.

Bloedsuiker-achtbaan

In het onderzoek wordt ook gekeken of jongeren met emotionele problemen ook in een achtbaan zitten met hun waarden. Dan kunnen ze best een redelijk HbA1c hebben, maar zie je veel pieken en dalen in de bloedsuiker door de dag heen. Het zou dan een tip kunnen zijn voor zorgverleners om als ze zo’n achtbaanplaatje zien, ze ook nagaan hoe iemand in z’n vel zit.

Adviezen

Giesje sloot af met tips voor jongeren die in de put zitten: deel je problemen, blijf er niet zelf mee rondlopen, slaap genoeg maar blijf niet hele dag in je bed liggen. Vooral ook belangrijk: beweeg, zoek afleiding en ontspanning, en weet: er is hulp beschikbaar! Voor ouders: blijf communiceren, zorg voor ritme en regelmaat, en vergeet ook jezelf niet. Als je goed voor jezelf zorgt, blijf je makkelijker overeind. En vraag hulp!

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!