Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Goed om te weten: het Diabetes Fonds start vandaag met de campagne ‘Halve maatregelen’. Met deze campagne wil het Diabetes Fonds de industrie en supermarkten wijzen op hun verantwoordelijkheden. Met als doel het suikergehalte in producten te verminderen en de gezonde keuze voor de consument makkelijker te maken.

Ondanks beloftes van de industrie is de hoeveelheid suiker in producten de afgelopen jaren niet minder geworden, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM en de NVWA. Dat maakt het voor consumenten moeilijk om verantwoorde keuzes te maken.

‘Halve maatregelen’

Consumenten willen wel gezonder eten, maar weten niet hoe. Misleidende verpakkingen en verwarrende etiketten maken de gezonde keuze complex en niet vanzelfsprekend. “De consument staat er alleen voor en komt niet verder dan halve maatregelen, zoals de schappen met zoete snacks vermijden, toetjes delen of sap aanlengen met water”, aldus Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds. Ze vindt dat de industrie en supermarkten met hele oplossingen moeten komen.

3-puntenplan en petitie

Dessing: “Wij roepen alle fabrikanten en supermarkten van Nederland op zich te committeren aan ons 3-puntenplan: 1. 30% minder suiker in producten, 2. een groter aanbod van gezonde producten en 3. meer schapruimte voor suikerarm én suikervrij”.

Maar liefst 85% van de consumenten verwacht dat bedrijven de ambities uit het plan overnemen. Het Diabetes Fonds wil met de campagne een helpende hand bieden en is daarom een online petitie gestart. De petitie dient als signaal tegen het huidige ongezonde en suikerrijke aanbod en moet de industrie dwingen om versneld actie te ondernemen.

De campagne ‘Halve maatregelen’ loopt van 9 oktober tot 28 november.