Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Zwangere vrouwen doen er goed aan om extra goed op hun bloedsuikers te letten, bevestigen Amerikaanse onderzoekers. Ze keken naar de effecten van diabetische ketoacidose op het ongeboren kind.

Wie ongemerkt een steeds hoger oplopende bloedsuikerspiegel heeft, kan ketoacidose krijgen. Daarbij is de bloedsuiker zo hoog dat het bloed verzuurt. Bij welke waarde dat gebeurt, verschilt per persoon. 

Diabetische ketoacidose is onder alle omstandigheden een gevaarlijke situatie. Maar wat als dat ook nog eens gebeurt als je zwanger bent? Welke gevolgen heeft dat voor een ongeboren kind? 

Zwangere vrouwen met ketoacidose

Onderzoekers in New Orleans bekeken de gegevens van 64 zwangere vrouwen met diabetes type 1 die tussen 1996 en 2015 in het ziekenhuis kwamen met ketoacidose. Ze waren tussen de 5 en 38 weken zwanger.

Gevolgen voor het kind

De hoge bloedsuikers en verzuring van het bloed hadden soms ernstige gevolgen voor het kind. Dit gebeurde direct, of tot 11 weken na de ketoacidose: 

  • In 59 procent van de gevallen lag de baby na de geboorte op de intensive care.
  • In 46 procent van de gevallen werd de baby te vroeg geboren.
  • In 16 procent van de gevallen overleed het ongeboren kind.

De gevolgen van de ketoacidose waren gemiddeld ernstiger bij moeders die rookten of een hoger HbA1c hadden tijdens de zwangerschap. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar goede methoden om ketoacidose te voorkomen tijdens zwangerschap.

Continue glucosemeter

Gelukkig zijn er nu hulpmiddelen zoals continue glucosemeters, die vergoed worden voor zwangere vrouwen met diabetes type 1. Die geven een alarm als de bloedsuiker te hoog dreigt te worden. Dan kun je op tijd ingrijpen.

Verder blijft het advies om al vóór een zwangerschap advies te vragen aan de internist. Dan kunnen de risico’s voor moeder en kind beperkt blijven. > Meer over zwanger zijn met diabetes type 1.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!