Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Afgelopen week organiseerde Diabetes Mentaal in het VUmc in Amsterdam het symposium Diabetes & Gedrag. Experts vertelden over depressie bij diabetes, slaaptekort en een online zelfhulpcursus.

Diabetes Mentaal is een polikliniek die zich richt zich op volwassenen met diabetes type 1 die last hebben van psychische problemen, zoals aanpassingsproblemen, depressie, angst en eetproblemen. De poli werkt nauw samen met Diabetescentrum van het VUmc. 

Depressie bij diabetes

Mensen met diabetes hebben een twee keer verhoogd risico op een depressie, en 10-20% van hen heeft ermee te maken. Uit onderzoek weten we dat mensen met diabetes en een depressie vaker complicaties krijgen. Op het symposium van Diabetes Mentaal vertelde psychiater Marijke Bremmer dat het behandelen van een depressie bij diabetes vaak ook langer duurt. En dat een depressie zich ook bij iedereen op een andere manier uit. 

Daarnaast heeft 80% van de mensen met diabetes en een depressie last van slaapstoornissen, zoals vroeger wakker worden, moeite met in- of doorslapen of slaperigheid. Slechter slapen leidt weer tot een slechtere insulinegevoeligheid, ook bij diabetes type 1. 

Online zelfhulpcursus

Bij Diabetes Mentaal kun je terecht voor deze en andere psychische klachten, of vraag bij je arts naar de online zelfhulpcursus Beter gestemd. Deze cursus is gericht op het verminderen van de somberheid.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!