Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In Zweden hebben steeds minder mensen met diabetes type 1 een amputatie nodig. Dat heeft waarschijnlijk te maken met betere bloedsuikers, dankzij de steeds modernere diabeteshulpmiddelen.

Een klein probleem aan je voeten kan in het allerergste geval leiden tot een amputatie. Dat kan gaan om een teen maar ook om een voet of (onder)been. Gelukkig kwamen Zweedse onderzoekers met goed nieuws: in Zweden is namelijk het aantal amputaties bij mensen met diabetes type 1 flink afgenomen.

Zweedse diabetesregistratie

De onderzoekers pakten de Zweedse diabetesregistratie erbij, en analyseerden de gegevens van meer dan 46.000 mensen met diabetes type 1. De Zweedse diabetesregistratie is erg compleet, eigenlijk staat elke Zweed met diabetes type 1 hierin. Dit is heel erg handig voor wetenschappelijk onderzoek.

Bijna helft minder

De onderzoekers zagen dat amputaties bijna de helft (ruim 40%) minder voorkwamen dan 20 jaar geleden. Tussen 2014 en 2019 ging dat aantal het hardst naar beneden. Natuurlijk is elke amputatie er nog een te veel, maar de flinke daling is positief nieuws.

Verbeterde bloedsuiker

De onderzoekers zagen dat hoge bloedsuikers en slecht werkende nieren de kans op een amputatie sterk verhogen. Ook andere factoren spelen een rol, zoals roken, een hoge bloeddruk en gewoon ouder worden.

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe diabeteshulpmiddelen op de markt gekomen, daardoor kunnen mensen met type 1 steeds beter hun bloedsuiker regelen. Dat verklaart waarschijnlijk dat er minder amputaties nodig zijn, denken de onderzoekers. Ook een verbeterde diabetesvoetzorg zal meespelen.

En in Nederland dan?

Dit is natuurlijk een Zweeds onderzoek. Maar nieuwe diabetestechnologie wordt – net als in Zweden – ook in Nederland gebruikt. Daarom zijn de resultaten van het Zweedse onderzoek mogelijk ook te vergelijken met de situatie in Nederland. Helaas hebben we daar (nog) geen harde cijfers over.

De onderzoekers verwachten dat het aantal amputaties de komende jaren nog verder gaat dalen!

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock