Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Veel mensen met diabetes type 1 hebben last van voetproblemen. Vooral mensen met neuropathie kunnen hier mee te maken krijgen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat lang stilzitten niet bevorderlijk is voor je voeten bij neuropathie.

Een wondje aan je voet dat uit de hand loopt kan uitgroeien tot een zweer. Dat heet een voetulcus. Zo’n voetzweer geneest vaak slecht, met alle gevolgen van dien. Een voetulcus voorkomen is dus erg belangrijk. Onderzoekers zagen dat lang stilzitten mogelijk de kans op een voetzweer bij neuropathie vergroot.

Mensen met neuropathie

Aan het Italiaanse onderzoek deden zowel mensen met diabetes type 1 als type 2 mee. Alle proefpersonen hadden neuropathie. Ze waren gemiddeld wat ouder, namelijk 73 jaar oud. De onderzoekers volgden de deelnemers jarenlang, en keken wie er voetzweren ontwikkelden.

De onderzoekers berekenden hoe actief de deelnemers waren, en hoeveel tijd ze ‘sedentair’ waren. Daar vallen activiteiten onder waarbij je lang stilzit, zoals tv-kijken, autorijden of gewoon aan je bureau werken. Slapen valt hier niet onder.

Meer kans op voetzweer bij lang stilzitten

De onderzoekers zagen dat lang stilzitten een belangrijke voorspeller is voor het ontwikkelen van een voetzweer bij neuropathie. Deelnemers die gemiddeld langer stilzaten hadden bijna 3 keer zoveel kans op een voetulcus, vergeleken met de groep die minder vaak stilzat.

Hoelang mag je dan maximaal per dag ‘sedentair’ zijn, om zo je kans op een voetzweer te beperken:? Dat is nog niet goed te zeggen. Maar de onderzoekers zagen dat de deelnemers die een voetzweer ontwikkelden gemiddeld 13 uur per dag stil zaten. Terwijl dit 9,5 uur was bij de groep die geen voetulcus ontwikkelde.

Vermijd lang stilzitten

Dat wat vaker je benen strekken gezond is, dat wisten we natuurlijk al. Maar door dit onderzoek weten we nu dat dit mogelijk ook geldt voor mensen met neuropathie. Een klein stukje lopen of gewoon even staand wat doen, dat helpt al. En dat is natuurlijk ook goed voor mensen zonder neuropathie.

Lees hier meer over hoe je voetproblemen bij diabetes kunt voorkomen.