Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Uit de Rotterdamse Diabetische Voet Studie komen belangrijke inzichten rond perifere diabetische neuropathie, plus het idee voor een behandeling. Die gaan de onderzoekers nu verder bekijken in de DECO-studie, waarvoor ze ook nog deelnemers zoeken.

Tintelingen, pijn, of juist gevoelloos: allemaal klachten door neuropathie. Ongeveer de helft van de mensen met diabetes type 1 krijgt ermee te maken, bijvoorbeeld in hun voeten. Er zijn nog maar weinig manieren om dat te behandelen.

In de Rotterdamse Diabetische Voet Studie bekeken onderzoekers deze problemen en mogelijke oplossingen. Dit najaar promoveerde arts-onderzoeker dr. Willem Rinkel aan de Universiteit Utrecht op deze studie, die bestond uit verschillende deelonderzoeken.

Beknelde zenuw in enkel

De onderzoekers zagen dat een beknelde zenuw in de enkel vaker voorkomt bij mensen met diabetes. En dat het samengaat met meer klachten en gevoelsverlies in de voet, en een hoger risico op voetzweren (ulcera). Hun ontdekking brengt een nieuwe behandeling binnen handbereik.

Ook bedachten ze een methode om het gevoelsverlies in voeten in te delen naar ernst, met eenvoudig toe te passen instrumenten. Dat is een belangrijke nieuwe toevoeging voor de medische wereld. Want evenwichtsproblemen, de kans op vallen en het ontstaan van wonden zijn nu beter te voorspellen. Zorgverleners kunnen mensen nu beter in de gaten houden en op maat behandelen.

Op naar een nieuwe behandeling

Wellicht knappen voetklachten langdurig op als de beknelde zenuw in de voet wordt losgemaakt met een operatie, hopen de onderzoekers. Om dat te achterhalen startten ze een vervolgonderzoek, ondersteund door het Diabetes Fonds en Diabetesvereniging Nederland. Voor dit onderzoek zijn nog deelnemers nodig, zie de volgende oproep vanuit het UMC Utrecht:

Zenuwbeknelling in de voet: mogelijk de oorzaak voor uw neuropathie-klachten?

In de DeCompressie (DECO)-studie onderzoekt het UMC Utrecht samen met 10 andere ziekenhuizen welke behandeling voor zenuwbeknelling in de voet het meeste effect heeft.

Door middel van vragenlijsten en uitgebreide voetonderzoeken wordt uw gevoel in kaart gebracht. Tijdens het onderzoek krijgt de helft van de patiënten een operatie aangeboden, de andere helft (de controlegroep) krijgt de standaardbehandeling: frequente voetcontroles en begeleiding in de vorm van voedings- en bewegingsadviezen, eventueel aangevuld met medicijnen. Beide groepen zullen voor 4 jaar vervolgd worden.

Doel van het onderzoek: het verbeteren van de kwaliteit van leven, het verminderen van voetcomplicaties waaronder chronische wonden en amputaties.

Wie kan deelnemen aan het onderzoek?

  • Patiënten met diabetes mellitus (type 1 en 2)
    • Met klachten van neuropathie in de benen en/of voeten
    • Met een leeftijd tussen de 18-75 jaar

Wilt u meedoen?

De onderzoekers kunnen een screeningsafspraak voor u inplannen. Allereerst wordt er gekeken of u geschikt bent voor deelname aan het onderzoek.

Als u niet geschikt bent na de screening, krijgt u een advies mee of kunt u de behandeling alsnog (buiten de studie om) krijgen. Ook in de COVID-19 tijd is het belangrijk om uw voetonderzoek te continueren.

Meer over dit onderzoek en aanmelden: lastvanmijnvoeten.nl