Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

NAFLD is de afkorting voor ‘niet-alcoholische leververvetting’, een aandoening waarbij vetten zich opstapelen in de lever. We weten dat NAFLD vaker voorkomt bij mensen met diabetes type 2, maar hoe zit dit bij type 1?

Overgewicht kan ervoor zorgen dat het lichaam ongevoeliger wordt voor insuline, dat heet insulineresistentie. Insulineresistentie hoort bij diabetes type 2, maar het kan ook voorkomen bij diabetes type 1. Insulineresistentie speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van NAFLD.

Van NAFLD heb je meestal geen klachten, maar uiteindelijk kan het leiden tot littekens in de lever (levercirrose) en leverkanker. 

NAFLD komt waarschijnlijk vaker voor

Onderzoekers van het UMC Utrecht wilden een idee krijgen hoe vaak NAFLD voorkomt bij mensen met diabetes type 1, want daar is weinig over bekend. Zij bekeken 20 onderzoeken met de gegevens van in totaal 3.901 mensen met diabetes type 1.

Hieruit bleek dat NAFLD bij ongeveer 22 procent van de volwassenen met diabetes type 1 voorkomt. Dit is naar schatting ten minste even vaak en waarschijnlijk (iets) meer vergeleken met een soortgelijke groep mensen zonder diabetes type 1.

De onderzoekers plaatsen wel een kanttekening bij het onderzoek. Ze geven aan dat het percentage erg afhankelijk is van de manier waarop NAFLD is gemeten, daarom gaat het echt om een schatting.

Verklein de kans op leververvetting

Nu we weten dat NAFLD bij diabetes type 1 waarschijnlijk (wat) vaker voorkomt, is er nog een reden om gezond te leven en op een goed gewicht te blijven. Zo houd je de kans op een vervette lever zo klein mogelijk.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!