Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Zweedse onderzoekers gebruikten een nieuwe techniek om in 3D van heel dichtbij naar zenuwen te kijken. Door deze techniek te gebruiken, krijgen de onderzoekers meer inzicht in neuropathie, een complicatie van diabetes.

Mensen die langer diabetes hebben, kunnen zenuwschade krijgen. Ze verliezen dan het gevoel in bijvoorbeeld hun handen of voeten. Of ze voelen juist tintelingen. Dit heet neuropathie. Over het herstellen van de zenuwen is nog niet veel bekend.

3D-beeld van zenuwen

Zweedse onderzoekers gebruikten zogenaamd synchrotroon licht om zenuwen zichtbaar te maken in 3D. Tot nu toe was het alleen mogelijk om de zenuwen in 2D te zien. Doordat de lichtbron zo sterk is, kan er op microscopische schaal gekeken worden.

Zenuwen veranderen

Het viel de onderzoekers op dat bij mensen die diabetes hebben de zenuwen die zich na de beschadiging herstellen, er anders uitzien dan de bestaande zenuwen. Ze lijken in de vorm van een spiraal te zitten. Op de foto hierboven zie je links een gezonde situatie, rechts een detail van iemand met diabetes type 1 en neuropathie.

Kennis nuttig op de langere termijn

Het opbouwen van meer kennis over terug groeiende zenuwen is een veelbelovende stap. Maar mensen met diabetes profiteren nog niet direct van deze nieuwe inzichten. Hopelijk leiden deze inzichten op de lange termijn tot nieuwe behandelmogelijkheden voor neuropathie.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.