Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Amerikaanse onderzoekers keken naar eventuele vroege signalen van hart- en vaatziekten bij jongeren met diabetes type 1. Daarvoor deden ze een kleine sportproef.

Hart- en vaatziekten komen vaak voor bij mensen met diabetes. Maar hoe vroeg ontstaan die problemen eigenlijk, en vanuit welke oorzaak? Dat wilden Amerikaanse onderzoekers weten. Daarvoor keken ze naar de werking van bloedvaten zelf, maar ook naar de aansturing van de bloedvaten.

Hart- en vaatziekten

Problemen met hart en bloedvaten kunnen ontstaan vanuit schade aan de bloedvaten zelf. Maar ook kan het probleem zitten in de aansturing van het bloedvatenstelsel door zenuwen of de hartspier. Zenuwen die organen aansturen, heten autonome zenuwen.

Zenuwuiteinden kunnen beschadigd raken door een wisselende bloedsuikerspiegel. Dat is heel vervelend, want de autonome zenuwfunctie in het hart en bloedvaten is heel belangrijk voor bijvoorbeeld het regelen van de hartslag en het opvangen van veranderende bloeddruk.

Hoge intensiteit training

De onderzoekers onderwierpen een kleine groep jongeren met en zonder diabetes type 1 aan een fitnesstest (hoge intensiteit aerobe intervaltraining, HIIT). Voor en na de training werd uitgebreid gekeken naar de werking van hun hart en bloedvaten.

Zo vergeleken de onderzoekers het energieverbruik, de hartslagvariatie, de bloeddruk en elasticiteit van de vaatwand tussen mensen met en zonder diabetes.

Tijdelijk hoger energieverbruik

Beide groepen jongeren waren even fit. Het hart van jongeren met diabetes werkte tijdens het sporten even goed als dat van jongeren zonder diabetes. Wel verbruikten de jongeren met diabetes meer energie tijdens de test. In de herstelperiode was er geen verschil meer in energieverbruik.

Autonome hartfunctie

Voordat de training begon, hadden jongeren met diabetes een licht verlaagde polsdruk. Dit wijst op een verminderde autonome zenuwfunctie. Maar tijdens het sporten was er geen verschil in functioneren.

De eerste symptomen van hart- en vaatziekten bij jongeren met diabetes zijn dus niet te merken aan hoe de bloedvaten werken tijdens sport. Maar juist aan een verminderde zenuwactiviteit en energieverbruik.

Gemengd nieuws

Dus dit is een goed nieuws – minder goed nieuwsverhaal. Inderdaad, er zijn soms al vroeg beginnende problemen met bloedvaten. Dat bleek ook al uit ander onderzoek, bij kinderen. Maar het lichaam kan dat prima compenseren, zoals blijkt uit deze sportproef.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!