Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een groot deel van de mensen met diabetes krijgen te maken met oogproblemen, oftewel retinopathie. Onderzoekers hebben een mogelijke nieuwe beschermende factor gevonden: RBP3.

Hoge bloedsuikerwaarden zorgen voor kleine beschadigingen aan bloedvaatjes in het oog. Hierdoor kan zichtvermindering optreden. Retinopathie kan bij een klein deel van de mensen zelfs leiden tot blindheid.

Onderzoekers in de Verenigde Staten onderzochten oogproblemen vanuit een onverwachte hoek. Ze onderzochten mensen zonder retionopathie.   

Retinol Binding Protein 3

Een kleine groep mensen had 50 jaar na de diagnose diabetes nog geen last van oogproblemen. De onderzoekers merkten op dat deze groep mensen meer van het eiwit RBP3 (Retinol Binding Protein 3) in het oog hadden.

Vervolgens bleek dat muizen met diabetes minder RBP3 hadden dan voordat ze diabetes ontwikkelden. Het hebben van diabetes lijkt dus de hoeveelheid RBP3 te verlagen.

Beschermd

Het zou ideaal zijn als we dit defect konden herstellen, zodat mensen minder last hebben van retinopathie. In muizen is dit al gelukt. De onderzoekers konden bestaande schade in het oog verminderen door injecties met het eiwit RBP3 te geven in muizen.

Voorspellen

Heel opmerkelijk was dat de onderzoekers RBP3, dat normaal alleen in het oog zit, ook in het bloed van mensen konden meten. De volgende stap is om te bepalen of de hoeveelheid RBP3 in het bloed iets zegt over retinopathie in het oog. Als dit zo is, zouden artsen retinopathie mogelijk eerder kunnen opsporen.

Onderzoek bij mensen

De factor RBP3 als nieuwe therapie moet eerst nog bij mensen getest worden. Ook moet gekeken worden of het meten van RBP3 in het bloed van mensen het opsporen van retinopathie makkelijker kan maken.