Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gaat het meeste diabetesonderzoek niet snel genoeg voor jou? Je kunt nu zelf meehelpen met onderzoek naar het opsporen van oogproblemen bij diabetes, oftewel retinopathie.

Beschadigingen aan het netvlies van het oog heet ook wel retinopathie. Tijdens diabetische retinopathie verzwakken de haarvaatjes in het oog. Hierdoor kan je slechter gaan zien. Hoe langer je diabetes hebt, hoe groter de kans op oogproblemen. 35% van alle mensen met diabetes kunnen later last krijgen van retinopathie.

Veel mensen lopen rond met beginnende oogproblemen zonder dat ze het door hebben. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter effect de behandeling mogelijk heeft. Het onderzoeksproject ‘Oog voor Diabetes’ wil het opmerken van oogproblemen bij mensen met diabetes makkelijker en sneller maken.

De onderzoekers willen dat computers oogproblemen gaan opsporen. Hiervoor is intelligente software gemaakt die op basis van foto’s automatisch kenmerken van retinopathie opmerkt. Uiteindelijk zal dit  computerprogramma oogartsen helpen om sneller en efficiënter een diagnose te stellen.

‘Oog voor diabetes’ is een burgerwetenschapsproject. Om het project te laten slagen, is veel hulp nodig. De software moet namelijk getraind worden door foto’s in te voeren waarvan bekend is wat erop staat. Daarvoor moeten er heel veel foto’s beoordeeld worden. En dat gaat sneller met de hulp van meer mensen.

Het onderzoek is een Belgisch initiatief van Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, de Vrije Universiteit Brussel en de Belgische Diabetes Liga. Je kunt je opgeven om mee te helpen met het beoordelen van foto’s. Het maakt hiervoor niet uit dat je niet uit België komt. Voordat je begint met beoordelen krijg je eerst een korte training. Daarna kan je zelf aan de slag via deze website!

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!