Hoe ouder, hoe meer kans op extra auto-immuunziekte naast diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 7 november 2018
Andere auto-immuunziekten naast diabetes type 1.jpg

Hoe ouder iemand is wanneer hij diabetes type 1 krijgt, hoe groter zijn kans op bijkomende andere auto-immuunziekten, schrijven Amerikaanse onderzoekers. Vooral bij vrouwen is die kans verhoogd.

Wie diabetes type 1 heeft, is vaak ook gevoeliger voor andere auto-immuunziekten. Dat is al vaker vastgesteld. Amerikaanse onderzoekers van het Washington University Diabetes Center hebben dit nu verder onderzocht, bij ruim 1.200 volwassenen met diabetes type 1.

In de onderzochte groep bleek dat hoe ouder mensen waren toen ze diabetes type 1 kregen, beginnend vanaf 30 jaar, hoe groter hun kans werd om ook andere auto-immuunziekten erbij te krijgen. Daarbij ging het vooral om:

  • schildklierziekten (Hashimoto en Graves),
  • ontstekingsziekten van spieren en het bindweefsel (zoals reumatische artritis en systemische lupus erythematosus),
  • pernicieuze anemie (een bepaalde vorm van bloedarmoede), en
  • neurologische aandoeningen zoals multipele sclerose.

Risico stijgt met leeftijd

In Amerika is de kans op een auto-immuunziekte 4 tot 9 procent voor de algemene bevolking. Voor mensen die al diabetes type 1 hebben, is de kans op een extra auto-immuunziekte verhoogd:

  • mensen tot dertig jaar: 20 procent kans op nog een auto-immuunziekte erbij,
  • mensen tussen de 40 en 49 jaar: 34 procent kans, en
  • mensen boven de 60 jaar: 47 procent kans.

Het percentage van een extra auto-immuunziekte nam dus toe met leeftijd, maar de kans werd ook groter naarmate mensen op latere leeftijd diabetes type 1 hadden gekregen. Vrouwen hadden daarbij een 2,75 keer grotere kans dan mannen.

De onderzoekers adviseren dat artsen bij mensen die op latere leeftijd diabetes type 1 kregen, vooral vrouwen, extra moeten letten op tekenen van andere auto-immuunziekten.

Het onderzoek staat in het vakblad Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel