Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Amerikaanse onderzoekers ontdekten een andere manier van pijn verlichten bij zenuwpijn door diabetes, namelijk via bepaalde afweercellen: de macrofagen. Die blijken een rol te spelen bij het voelen van pijn.

Schade aan zenuwen, neuropathie, komt veel voor bij mensen met diabetes type 1. Medicijnen tegen neuropathische pijn richten zich op de aangetaste zenuwen, of werken in de hersenen. Maar ze werken vaak niet genoeg, of steeds minder doordat het lichaam eraan went. 

Via afweercellen

Onderzoekers van de Washington University wilden weten hoe een experimenteel medicijn tegen pijn bij gordelroos werkt, ‘EMA401’. Daarbij deden ze een belangrijke ontdekking over hoe pijnsignalen in het lichaam worden doorgegeven. 

Het medicijn maakt bepaalde afweercellen in het lichaam, macrofagen, tijdelijk minder gevoelig voor de stof angiotensine II. Deze stof laat kennelijk macrofagen ‘praten’ met zenuwcellen, die dan aan je hersenen doorgeven dat je pijn voelt. 

Verrassend verband

Het is verrassend dat afweercellen een rol spelen bij het doorgeven van pijn in het lichaam. De onderzoekers zagen dat aangetaste zenuwen inderdaad omringd waren door macrofagen. Zodra er minder macrofagen waren, of de macrofagen door het medicijn niet meer kunnen praten met de zenuwcellen, voelden de muizen in het onderzoek geen pijn meer. 

Nieuwe pijnbestrijding

De onderzoekers denken dat dit middel een mooi alternatief kan zijn voor de huidige pijnbestrijders, omdat het niet verslavend of gewennend werkt. En ze denken ook dat deze ontdekking de deur opent naar nieuwe therapieën tegen neuropathische pijn, dus door macrofagen te remmen. Het middel EMA401 is overigens nog niet op de markt.

Dit onderzoek is begin juli gepubliceerd in het vakblad Journal of Neuroscience.  

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!