Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Bij diabetes type 1 werken de spieren minder goed, zagen Canadese onderzoekers, ook bij actieve twintigjarigen. Dit heeft invloed op de bloedsuiker.

In je lichaamscellen zitten onder andere kleine 'energiecentrales' van je lichaam: de mitochondriën. Als de mitochondriën schade oplopen, reageert het lichaam minder goed op insuline en heeft het meer moeite om glucose uit het bloed te halen voor energie. Dat weten we uit eerder onderzoek naar diabetes type 2. Hoe staat het met de mitochondriën bij diabetes type 1?

Spieren vergelijken

Onderzoekers van twee Canadese universiteiten namen stukjes spierweefsel (biopten) af van 12 jongvolwassenen met, en 12 zonder diabetes type 1. Deze mensen waren actief, ze voldeden aan de Canadese beweegnorm. 

De onderzoekers zagen bij de groep met diabetes type 1 inderdaad veranderingen in de mitochondriën. Die produceerden minder energie voor de spieren. Ook maakten ze veel van een vervelende stof aan, ROS (reactive oxygen species). Van deze ROS weten we dat ze cellen beschadigen.

Slechtere stofwisseling

De onderzoekers denken dat slechter werkende mitochondriën leiden tot een slechtere stofwisseling, wat leidt tot meer schommelende bloedsuikerwaarden. Want je spieren halen normaal gesproken veel suiker uit het bloed. Als spieren niet optimaal werken, dan zal het suikers vrijmaken uit het bloed ook niet goed gaan.

Dit kan ook een verklaring zijn waarom de een meer last heeft van schommelende bloedsuikerwaarden dan een ander.

Meer bewegen

Door regelmatig te bewegen, neem het aantal mitochondriën toe in je spiercellen. De spiercellen kunnen dan meer en beter glucose opnemen. Daarom willen de onderzoekers nu verder nagaan of schade aan de mitochondriën hersteld of voorkomen kan worden  bij mensen met diabetes type 1. En of het dan nodig is om de huidige beweegrichtlijnen voor mensen met diabetes type 1 aan te passen.

In Nederland is de huidige beweegnorm dat je ten minste 5 dagen per week minimaal 30 minuten matig-intensief beweegt.

Bron: Diabetologia

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!