Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een ‘slim’ computerprogramma kan in de toekomst oogproblemen bij diabetes opsporen en beoordelen. Daarin is nu weer een belangrijke stap gezet, zeggen de Amerikaanse onderzoekers die eraan werken.

Specialisten kunnen de eerste tekenen van oogschade met apparatuur vaststellen. Daarvoor moeten ze foto’s wel persoonlijk beoordelen. Dat kan een computer vast óók leren, dachten onderzoekers. Binnen het Google AI (Artificial Intelligence)-programma ontwikkelen zij nu speciale slimme software voor diabetische retinopathie.

Computer die meedenkt

Op zich kan een computer al oogproblemen grofweg herkennen, dat was het team al eerder gelukt door duizenden oogscans in te voeren in een systeem. Maar de onderzoekers wilden dat hun systeem de oogproblemen ook kan beoordelen, en een precieze diagnose kan stellen. 

Het beoordelen van beginnende oogschade is behoorlijk ingewikkeld, en gebeurt op basis van veel kleine details in bloedvaatjes en minuscule bloedinkjes. Zelfs specialisten beoordelen scans vaak verschillend.

Diagnose door een team

De onderzoekers legden een aantal oogscan-foto’s voor aan verschillende oogspecialisten. Die keken eerst zelf, en overlegden daarna nog met elkaar voor een optimale diagnose. Dat proces werd vastgelegd. 

De specialisten corrigeerden samen bijvoorbeeld foutjes door stofjes op de scan. Ook kwam er door hun overleg meer duidelijkheid in verschillende soorten bloedingen en interpretaties van ‘grijze gebieden’ op de scans. De specialisten zeiden dat die werkwijze nu zelfs preciezer was dan in de dagelijkse praktijk mogelijk is.

Leren van specialisten

Met hulp van de input door de specialisten kon het onderzoeksteam de software scherper instellen, waardoor het beter foto’s kon ‘beoordelen’. Dit brengt een dergelijk systeem weer dichterbij, dat mogelijk de zorg goedkoper maakt, of specialisten helpt bij het stellen van een goede diagnose van oogschade bij diabetes. 

De onderzoekers benadrukken hoe belangrijk het is om computers te laten ‘leren’ van hoe mensen dingen doen. Hun artikel is online gepubliceerd in het vakblad Ophthalmology

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!