Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Onderzoekers willen zorgen voor een snellere wondgenezing bij diabetes type 1. Hiervoor gebruiken ze de stamcellen uit je tandvlees.

Een wondje in je mond geneest twee keer zo snel als een wondje op je arm én met minder littekens. Wat zorgt voor dit snelle heelproces? De stamcellen in je tandvlees hebben hier alles mee te maken.

Stamcellen

Stamcellen in het tandvlees produceren kleine zakjes met daarin verschillende eiwitten. Deze eiwitten zetten allemaal processen in gang. Een professor tandheelkunde in Los Angeles wilde met zijn collega's achterhalen wat het verschil was tussen deze eiwitten en de eiwitten die door de stamcellen in de huid worden geproduceerd.

Snellere wondgenezing

Ze zagen een verschil in de eiwitten. De stamcellen in het tandvlees produceren meer ontstekingsremmende IL-1RA eiwitten. Deze eiwitten zorgen voor een snellere heling van wondjes in de mond. De onderzoekers gebruikten deze eiwitten vervolgens voor de genezing van wondjes bij muizen met diabetes en de genezing ging een stuk sneller.

Naar de mens

Hoewel dit onderzoek nog erg aan de basis staat, willen de Amerikaanse onderzoekers de werking van deze cellen bij mensen met diabetes en voetwonden gaan onderzoeken. Het onderzoek is gepubliceerd in Science Translational Medicine.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!