Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Mensen met diabetes type 1 die regelmatig koffie drinken, hebben mogelijk een groter risico op het metabool syndroom. Dat heeft vooral te maken met een hogere bloeddruk, zagen de onderzoekers. 

Koffie, is dat nou wel of niet goed? Voor de gemiddelde algemene bevolking wel, bleek uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren. Koffie lijkt bij de gemiddelde burger de kans op het metabool syndroom te verlagen. Finse onderzoekers vroegen zich af of dat ook geldt voor koffiedrinkers met diabetes type 1.

Het metabool syndroom is een verzameling van problemen die de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. 

Bijna duizend koffiedrinkers

In Finland loopt de grote FinnDiane-studie. De koffie-onderzoekers bekeken een deel van deelnemers aan deze studie, waardoor ze uitkwamen op een groep van 1.040 mensen met diabetes type 1. Bij deze groep is gekeken of ze het metabool syndroom hadden en hoeveel koffie ze dronken. 

Verhoogd risico

Finnen met diabetes type 1 in het onderzoek die dagelijks drie of meer kopjes filterkoffie dronken, hadden bijna twee keer zo veel risico op het metabool syndroom als degenen die geen of weinig koffie drinken, zagen de onderzoekers. Daarbij hielden ze rekening met factoren die het beeld kunnen vertekenen, zoals leeftijd, voeding, alcohol, beweging en roken. 

Bloeddruk

Koffie doet bij diabetes type 1 dus iets anders dan bij de algemene bevolking: het risico op het metabool syndroom juist verhogen in plaats van verlagen. Dat komt vooral door een effect op de bloeddruk, zeggen de onderzoekers. De Finse koffiedrinkers met diabetes type 1 hadden namelijk ook problemen met de bloeddruk, een van de kenmerken van het metabool syndroom.

Een verklaring voor dit effect hebben de onderzoekers nog niet, dat zou verder moeten worden uitgezocht. Hun onderzoek is begin februari gepubliceerd in het vakblad Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. Bovendien is het nog de vraag of dit ook geldt voor mensen van niet-Finse afkomst. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel