Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Nieuw onderzoek uit Noorwegen laat zien dat mensen met diabetes type 1 minder risico hebben om een migraine-aanval te krijgen.

Migraine komt best vaak voor, ongeveer 1 op de 5 vrouwen en 1 op de 15 mannen hebben er weleens mee te maken. Bij migraine heb je flinke hoofdpijn, vaak met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe migraine ontstaat.

Ruim een kwart minder 

Aan de hand van nationale registers bekeken Noorse onderzoekers hoeveel mensen met diabetes type 1 medicijnen tegen migraine hadden gekregen, in een periode van tien jaar. De Noren met diabetes type 1 hadden een kwart (26 procent) minder vaak migraine dan leeftijdsgenoten zonder diabetes. 

Bescherming

Kennelijk is er iets wat een deel van de mensen met diabetes type 1 beschermt tegen migraine, maar wat? Dat konden de onderzoekers nu niet achterhalen. 

Mogelijke verklaringen voor migraine zijn veranderingen in chemische processen of hormonen in het lichaam, die invloed hebben op bloedvaatjes en zenuwen. Bij mensen met diabetes type 1 verloopt dat mogelijk ietsje anders. Meer onderzoek is nodig om dit te verklaren, maar het is fijn om nu eens ergens mínder kans op te hebben met diabetes.

Dit onderzoek is online gepubliceerd in het vakblad Cephalalgia.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!