Kinderen van ouders met diabetes type 1 meer kans op ADHD?

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 30 januari 2018
shrine20180208-15708-g9xqbp.jpg

In Zweden hebben kinderen van een ouder met diabetes type 1 meer kans om ADHD te krijgen. Het is onduidelijk waarom, en het is niet bekend of dit ook voor Nederland geldt.

Onderzoekers in Zweden wilden weten of kinderen van ouders met diabetes type 1 gevoeliger zijn om ADHD te krijgen (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). Kinderen en volwassenen met ADHD hebben te maken met aandachts- en concentratieproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit.

Grote Zweedse registers

De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek enkele grote Zweedse registers die bekendstaan om hun volledigheid. Daaruit filterden ze meer dan 15 duizend mensen met een ouder met diabetes type 1, en ook een vergelijkingsgroep van meer dan een miljoen mensen zonder ouders met diabetes.

Resultaten

In 25 jaar tijd kreeg 2,4 procent van de mensen met een ouder met diabetes type 1 de diagnose ADHD. Van de mensen zonder ouder met diabetes was dat 1,5 procent. Dat betekende een 29 procent hoger risico op ADHD. Het maakte nauwelijks uit of de vader of moeder diabetes type 1 had. 

Verklaring onduidelijk 

Waarom diabetes type 1 het risico op ADHD verhoogt is niet duidelijk. De onderzoekers hebben in hun berekeningen gecorrigeerd voor allerelei mogelijke factoren, ook maatschappelijke invloeden op ADHD zoals opleiding en inkomen, en nog steeds was het risico verhoogd. 

Nederlandse kinderen?

Je kunt op basis van dit onderzoek niet zomaar zeggen of ook Nederlandse kinderen van ouders met diabetes type 1 meer risico lopen op ADHD. Dit Zweedse onderzoek is het eerste grote onderzoek naar dit verband. De resultaten zijn in januari gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!