Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het medicijn metformine verbetert de bloedvaten en de bloedsuiker bij kinderen met diabetes type 1. Ook hebben ze minder insuline nodig. 

Een van de complicaties bij volwassenen met diabetes type 1 is hart- en vaatziekten. Kortgeleden is gebleken dat een eerste beginnetje soms al zichtbaar is bij jonge kinderen met diabetes type 1. Hun bloedvaten werken dan wat minder goed, en ze zijn iets slechter van structuur. Australische onderzoekers denken dat deze vroege veranderingen in de bloedvaten mogelijk omkeerbaar zijn.

We weten uit ander onderzoek dat het diabetes type 2-medicijn metformine positieve effecten heeft op het HbA1c, gewicht en de insulinedosis bij kinderen met diabetes type 1. Maar de effecten van metformine op de bloedvaten is nog niet eerder bestudeerd. 

Vaatwerking en -structuur

Negentig kinderen met diabetes type 1 in de leeftijd van 8 tot 18 jaar werden verdeeld in twee groepen. De ene groep kreeg 12 maanden tweemaal daags 1 gram metformine en de andere groep kreeg een placebomedicijn (nepmiddel). 

De bloedvaten waren aantoonbaar opgeknapt in de metforminegroep. Ook het HbA1c was beter in deze groep: 68 mmol/mol (8,4%) in vergelijking met 78 mmol/mol (9,3%) in de placebogroep. Ook daalde de insulinedosis met 0,2 unit/kg/dag in de insulinegroep. De structuur van de bloedvaten bleef hetzelfde. De metforminegebruikers hadden wel vaker last van bijwerkingen als misselijkheid, buikpijn en darmklachten. Dit zijn bekende bijwerkingen van metformine.

Voordelen versus nadelen

De vraag of kinderen met diabetes type 1 naast insuline ook metformine moeten gaan slikken, is hiermee nog niet beantwoord. Wegen de voordelen van metformine (beter HbA1c, beter werkende bloedvaten) op tegen de bijwerkingen en het slikken van een extra medicijn? 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!