Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Van de Amerikaanse jongeren met diabetes type 1 heeft 7 procent perifere neuropathie. Het risico erop hangt samen met onder andere leeftijd, hoe lang ze al diabetes hadden, en roken.

Bij diabetische perifere neuropathie zijn de zenuwen aangetast in de uiteinden van het lichaam, vaak in de voeten. 

Amerikaanse onderzoekers bekeken een grote groep (1.734) jongeren met diabetes type 1 binnen de SEARCH for Diabetes in Youth-studie. Gemiddeld waren de jongeren 18 jaar, en hadden ze 7,2 jaar diabetes type 1. Het gemiddelde HbA1c in de groep was 75 mmol/mol (9,1%).

Risicofactoren

Zeven procent van de jongeren in het onderzoek had perifere neuropathie. Het kwam vooral voor bij de oudste deelnemers in de onderzoeksgroep (21 jaar). Zij hadden vaak ook het langst diabetes (gemiddeld 8,7 jaar). Iedere vijf jaar diabetes erbij verdubbelt het risico op perifere neuropathie, berekenden de onderzoekers in het vakblad Diabetes Care.

Uit het onderzoek bleken factoren die het risico op neuropathie bij de jongeren verhoogde:

  • roken (verdubbelt het risico), 
  • verhoogde bloeddruk, 
  • overgewicht, 
  • verhoogd ‘slecht’ LDL-cholesterol en triglyceriden, 
  • verlaagd ‘goed’ HDL-cholesterol (het gezonde cholesterol),
  • jarenlang vaak een te hoge bloedsuiker.

Maak roken bespreekbaar met jongeren

De onderzoekers maken zich zorgen over de hoge aantallen Amerikaanse jongeren met perifere neuropathie. Ze stellen voor om jongeren al vroeg te checken en risicofactoren op tijd aan te pakken. Zoals het moeilijke onderwerpen roken bespreekbaar te maken.

Neuropathie bij jongeren in Nederland?

De aantallen die uit dit onderzoek komen, gelden voor Amerika. Het wil niet zeggen dat dit in Nederland ook zo is. De Nederlandse diabeteszorg staat wereldwijd op de tweede plek, dus wellicht is het probleem hier minder groot. Maar het onderzoek maakt ook de risicofactoren duidelijk, dus het is goed om daarop te letten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!