Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Volwassenen met diabetes type 1 die naast hun standaardbehandeling metformine gebruiken, hebben een lager risico op hartfalen. 

Metformine is een medicijn voor de behandeling van diabetes type 2. Ook wordt het gebruikt om het risico op hart- en vaatziekten te verlagen. In de REMOVAL-studie, gefinancierd door JDRF, wordt gekeken of dit ook zo werkt bij diabetes type 1. 

Risico op hart- en vaatziekten

Aan de studie deden 428 mensen met diabetes type 1 mee, van gemiddeld 33 jaar. Zij kwamen uit Engeland, Australië, Canada, Denemarken en Nederland. Ze hadden een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, doordat ze drie of meer van de volgende risicofactoren hadden: 

  • BMI hoger dan 27, 
  • HbA1c hoger dan 8, 
  • al last van hart- en vaatziekten, 
  • roken,
  • hoge bloeddruk,
  • hoge cholesterol- of triglyceridenwaarde, 
  • hart- en vaatziekten in de familie,
  • langer dan 20 jaar diabetes.

Een deel van de groep kreeg drie jaar metformine, het andere deel een placebo. De onderzoekers gebruikten een ultrasound-techniek om de mate van aderverkalking te meten.

Afname aderverkalking

De mensen die metformine slikten, vielen af en gebruikten minder insuline. Dit hadden de onderzoekers verwacht. Maar ook nam het cholesterol af, en ook de aderverkalking werd minder. Dit komt doordat metformine de werking van de witte bloedcellen remt, een goede invloed heeft op de werking van de bloedvatwand, en versuikering van eiwitten tegengaat.

Ook had metformine effect op de bloedsuikers en het HbA1c, maar vreemd genoeg alleen in de eerste drie maanden.

Risico verminderen

Voor volwassenen met diabetes type 1 met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten kan metformine dus helpen. Maar ook al was dit een grote studie, de resultaten moeten nu eerst bevestigd worden voordat dit advies in de behandelrichtlijnen komt. Ook heeft metformine bijwerkingen waardoor een deel van de mensen ermee stopt: misselijkheid, buikpijn en darmklachten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!