Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Uit onderzoek blijkt dat mannen met diabetes type 1 meer risico hebben op botbreuken. Dat komt door lagere botdichtheid, slechtere botkwaliteit en een tragere botgroei. 

Noorse onderzoekers bestudeerden 33 mannen in de leeftijd van 20-63 jaar met diabetes type 1 en, voor de vergelijking, 28 gezonde mannen van dezelfde leeftijd. Ze presenteerden hun resultaten op een Europees congres.

Osteoporose

De onderzoekers maakten röntgenfoto’s en deden metingen met andere apparaten. Ze zagen dat mannen met diabetes type 1 over het hele lichaam een lagere botdichtheid hebben, en vaker botziektes zoals een voorstadium van osteoporose en osteoporose in de heupen. 

Ook is de ‘architectuur’ van de binnenkant van het bot slechter, waardoor ze eerder breken. Bovendien zijn de botten minder sterk. 

Bloedonderzoek

De botmetingen werden bevestigd door bloedonderzoek. Er waren aantoonbare verschillen tussen de mannen met diabetes type 1 en gezonde mannen wat betreft calcium, hormonen van de bijschildklier en vitamine D3 in het bloed. Dat is ook vaak in verband gebracht met botziektes.

Genoeg calcium en vitamine

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar botkwaliteit en diabetes type 1, in een ander artikel vertellen we daar ook meer over. Op dit moment is er nog niets tegen te doen. Het kan in ieder geval geen kwaad om voldoende calcium en vitamine D3 binnen te krijgen, en zoals altijd op je bloedsuikers te letten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!