Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Meer dan de helft van de mensen die langer dan 45 jaar diabetes type 1 heeft, blijkt last te hebben van een frozen shoulder, een stijve schouder. Dat zagen Noorse onderzoekers.

Een onbekende complicatie van diabetes type 1 is problemen aan de gewrichten. Door hoge bloedsuikers raakt het bindweefsel aangetast. Bij een ‘frozen shoulder’ raakt het bindweefsel in het schoudergewricht ontstoken en kun je je arm niet meer (goed) optillen.

Ruim de helft

Frozen shoulder blijkt heel vaak voor te komen bij mensen met langdurige diabetes type 1. In 2015 zijn in Noorwegen 102 mensen met diabetes type 1 en 73 gezonde mensen onderzocht op hun schouder. De patiënten waren gemiddeld 62 jaar oud en hadden langer dan 45 jaar diabetes type 1. 

Maar liefst 59% van de mensen met diabetes type 1 had last van een frozen shoulder. De onderzoekers zagen een duidelijk link tussen hogere bloedsuikerwaarden en HbA1c de afgelopen decennia van deze mensen en de frozen shoulder. 

Behandelen

Heb je last van je schouder? Laat er eens naar kijken door een arts en/of fysiotherapeut. Er zijn verschillende oefeningen die je kunt doen tegen frozen shoulder, en er zijn ontstekingsremmende medicijnen voor.