Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het hormoon pramlintide verbetert de werking van het hormoon insuline specifiek na maaltijden. Maar tot nu toe zijn er twee losse injecties nodig; voor elk hormoon één. Onderzoekers hebben een nieuwe oplossing (een mix) gemaakt waar beide hormonen samen in zitten. Dit scheelt dus prikken.

Het hormoon pramlintide staat al langer in de belangstelling van onderzoekers. Het hormoon werkt namelijk als hulpje van insuline. Op verschillende manieren dempt dit hormoon de glucosepieken na een maaltijd. Daarmee lijkt het een ideale toevoeging aan de standaard insulinebehandeling.

Wat is er nieuw aan deze behandeling?

Tot nu toe is de werking van beide hormonen alleen onderzocht terwijl ze apart werden toegediend. Maar niemand zit natuurlijk te wachten op nog een extra injectie. Daarom keken de onderzoekers of dit niet anders kan, namelijk in de vorm van een duo-oplossing met de naam ADO09.

Waarom dit onderzoek?

Je kunt niet zomaar twee hormonen bij elkaar stoppen. Want dat kan de werking van één of beide hormonen aantasten. Daarom vergeleken de onderzoekers drie verschillende behandelingen met elkaar. 

  • de nieuwe duo-oplossing met beide hormonen, 
  • alleen kortwerkende insuline, 
  • insuline en pramlintide apart toegediend.

Wat waren de resultaten?

De resultaten waren positief, en er waren geen bijwerkingen. De glucosepieken na de maaltijd waren zelfs nog iets minder hoog bij de mensen die de duo-oplossing kregen dan wanneer beide hormonen los van elkaar werden toegediend. Dit onderzoek gaat nu fase 2 in, waarbij de onderzoekers de veiligheid en werking bekijken in een grotere groep mensen.

Hoe kunnen we dit gebruiken?

Deze duo-oplossing kan ook interessant zijn voor gebruik in een bihormonale pomp, zoals de kunstalvleesklier van Inreda. Door de toevoeging van pramlintide kan de bloedsuikerspiegel mogelijk nog nauwkeuriger gereguleerd worden. Ook zou een duo-oplossing weer een reservoir en infuus schelen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesse aan.

Gesprekken over dit artikel