Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Britse onderzoekers laten zien dat mensen met diabetes type 1 minder last hebben van milde tot ernstige ‘diabetes distress’ wanneer zij een flash glucosemeter gebruiken.

Diabetes eist niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk veel van mensen. In het Engels noemen ze dat diabetes distress. Een lastige term die neerkomt op de psychische druk en mentale last die je ervaart door je diabetes. Een onderzoek in het Verenigd Koninkrijk bekeek de diabetes distress van ruim drieduizend mensen met diabetes type 1.

Verbetering

De HbA1c-waarden waren beter tijdens het gebruik van de flash glucosemeter. Maar misschien nog wel belangrijker, de deelnemers voelden zich ook beter. Milde tot ernstige diabetes distress was verlaagd van 50% naar 26%.

Kwaliteit van leven

Het gebruik van technologische innovaties zoals flash glucosemeters kan mensen helpen hun diabetes effectief te managen. Hier worden ze dus lichamelijk en geestelijk beter van. Dit heeft samen een groot effect op de kwaliteit van leven.

Rapport van ZIN over FSL

Dit soort onderzoeken naar de positieve effecten van technologische hulpmiddelen op de kwaliteit van leven zijn heel belangrijk. Zorginstituut Nederland bracht onlangs een rapport uit over zorginnovaties, waaronder flash glucosemonitoring.

Hierin staat het traject richting vergoeding van de FreeStyle Libre (FSL) beschreven, met de verschillende standpunten van de betrokkenen toegelicht. Verschillende arts-onderzoekers benadrukken in het rapport dat het belangrijk is om niet alleen puur cijfermatig te kijken naar de lichamelijke verbeteringen, maar ook naar kwaliteit van leven.

Een citaat uit het rapport, van een arts-onderzoeker: ‘(…) stop met alleen te denken in medische maten zoals HbA1c om te beoordelen of iets innovatief en doelmatig is. (…) Realiseert u, een uur minder per dag hypoglykemie, betekent een totaal ander leven voor veel mensen, met minder onzekerheid, meer mogelijkheden. Veel impact.’

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock

Gesprekken over dit artikel