Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Wie aan de slag wil met loopen, dus met een Do-It-Yourself closed loop-systeem, kan dit soms lastig bespreken met de internist. Daarom hebben verschillende partijen in het diabetesveld een standpunt geformuleerd dat zorgverleners helpt om een open gesprek aan te gaan over DIY looping in de spreekkamer.

Bij Do-It-Yourself looping of ‘loopen’ zorgt een speciaal gebouwde app op je telefoon ervoor dat je glucosesensor en insulinepomp met elkaar kunnen praten. Eerder maakte Loes hier een mooie aflevering over voor Diabetes TV. Daarin zie je ook de verschillende kanten van het loopen die zorgen voor discussie. 

Standpunt over DIY loopen

De Nederlandse Diabetes Federatie publiceert nu het Standpunt ‘Do-It-Yourself closed loop systemen voor mensen met Diabetes Mellitus Type 1’ voor diabeteszorgverleners, als onderdeel van hun Toolkit over diabeteshulpmiddelen. Het helpt zorgverleners om mensen te begeleiden en ondersteunen die een Do-It-Yourself loop-systeem gebruiken of willen proberen. Het standpunt komt voort uit de sessie voor professionals die het Diabetes Fonds organiseerde over DIY-loopen op de Nationale Diabetes Dag 2020.

Loopen blijft persoonlijke keus

Uiteindelijk is de keus om te loopen heel persoonlijk. Als je overweegt om ermee aan de slag te gaan, kun je bijvoorbeeld de blogs van Vera bekijken. Daarin vertelt zij waarom zij is gaan loopen en hoe ze dat heeft aangepakt. Ook Marcel geeft uitleg over loopen.

Het NDF-standpunt maakt het nu makkelijker om ook samen met je zorgverlener naar alle voors en tegens te kijken. In het standpunt voor zorgverleners staan verschillende dingen benoemd die belangrijk zijn om te bepalen of Do-It-Yourself loopen een goed idee is voor hen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: uit de blog van Vera over loopen

Gesprekken over dit artikel