Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De implanteerbare glucosesensor Eversense zit vlak onder de huid. Fabrikant Senseonics werkt aan een vernieuwde variant, om het '180 dagen betrouwbaar meten' beter te kunnen garanderen en waarbij nog maar 1 kalibratie per dag nodig is. Dat model is met succes getest.

Sinds een paar jaar bestaat de Eversense continue glucosemeter, die als onderdeel een implanteerbare sensor heeft. Die wordt met een kleine ingreep vlak onder de huid aangebracht en kan lang blijven zitten. Hoe lang precies? Dat varieert een beetje, wat verwarrend kan zijn in het nieuws dat je erover leest.

Drie maanden of halfjaar?

In Europa is de Eversense XL al geschikt bevonden voor 180 dagen, dus een halfjaar. In de Verenigde Staten is dat tot nu toe 90 dagen, dus drie maanden. Dat komt doordat de Amerikaanse autoriteit FDA strenger is met goedkeuren dan hier.

In eerder onderzoek, de PRECISE- en PRECISION- studies, zijn die 90 dagen aangetoond als het gaat om veiligheid en nauwkeurigheid. Daarnaast is in een ander onderzoek geconcludeerd dat 180 dagen ook wel kon, wat in Europa genoeg was voor een CE-keurmerk.

Getest met aangepast model

Onlangs deed de fabrikant van Eversense (Senseonics) een nieuw onderzoek, de PROMISE-studie, met 181 mensen met diabetes. Daarin is de bestaande huidige Eversense vergeleken met een aangepast model. De resultaten zijn laatst gepresenteerd op het online congres van de American Diabetes Association (ADA).

Het aangepaste model was de zogeheten ‘Sacrificial Boronic Acid (SBA) sensor’, met een aangepaste chemische samenstelling van het mechanisme in de sensor.

Nieuwe generatie wint

In het onderzoek haalden lang niet alle huidige Eversense-sensoren de eindstreep van 180 dagen. De meeste haalden wel 120 dagen.

Van het SBA-model, de ‘nieuwe generatie’ Eversense, hielden wel bijna alle exemplaren de 180 dagen vol. Daarbij hadden ze maar 1 kalibratiemoment per dag nodig, in plaats van de gebruikelijke 2. Ook was de SBA-sensor ietsje nauwkeuriger met meten, met name bij lage waarden.

Goedkeuring aangevraagd

Met de resultaten van dit nieuwe PROMISE-onderzoek vraagt de fabrikant goedkeuring aan voor de nieuwe generatie van het product (het SBA-model dus). Het is nog niet duidelijk wanneer die er precies komt.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.