Goed nieuws vandaag over de kunstalvleesklier van Inreda! Het UMC Utrecht heeft een groot bedrag gekregen om een uitgebreider onderzoek te doen naar het apparaat. Daaraan gaan 12 ziekenhuizen meedoen.
Het Zorginstituut Nederland en ZonMW stellen samen bijna 10 miljoen euro beschikbaar voor onderzoek op de weg naar vergoeding de kunstalvleesklier, zo maakte het UMC Utrecht vandaag bekend. Met dat bedrag kan het UMC Utrecht vanaf april 2022 een groot onderzoek gaan doen, samen met 12 ziekenhuizen.
Over het onderzoek
De studie wordt gedaan met 240 volwassenen met diabetes type 1 die hun behandeldoel(en) niet halen. Dit betekent dat hun bloedglucose minder dan 70% van de tijd binnen de streefwaarden van 3.9 en 10 mmol/l zit, of meer dan 4% van de tijd onder 3.9 mmol/l.
De helft van hen zal de kunstalvleesklier dragen, de andere helft houdt hun normale behandeling met pomp of pen, al dan niet met een sensor erbij. Die groepen worden met elkaar vergeleken.
Wetenschappelijk onderzoek bij grotere groep
Mede door eerder onderzoek gefinancierd door het Diabetes Fonds, kwam vorig jaar de CE-markering rond voor de kunstalvleesklier. Dat maakte de eerste stappen naar de markt mogelijk, in de vorm van een lopend eerste project samen met verzekeraar Menzis.
Daarnaast is meer onderzoek nodig naar de resultaten van de kunstalvleesklier en ervaringen van grotere groepen mensen.
Belangrijk voor vergoeding
Dit onderzoek is vooral belangrijk voor de beslissing over toekomstige vergoeding van de kunstalvleesklier. Dit onderzoek van het UMC Utrecht gaat daar een belangrijke rol in spelen, staat ook in het bericht van het Zorginstituut Nederland. De studie moet antwoord geven op de vraag of de kunstalvleesklier effectievere zorg biedt dan de standaard diabeteshulpmiddelen die nu al worden vergoed.
Hoe gaat dat nu?
Dit is een mooi bericht en het UMCU werkt vanaf 1 oktober verdere plannen uit. Goed om te weten:
- Het is nog niet bekend welke ziekenhuizen precies meedoen.
- De eerste gebruikers starten in april 2022.
- Het onderzoek loopt 3 jaar, en per deelnemer 1 jaar.
- Eventuele vergoeding zal op z'n vroegst augustus 2024 rondkomen.
- Je kunt je NIET zelf aanmelden voor dit onderzoek. Ook niet via Inreda.
Je kunt nu dus zelf niets doen om mee te mogen doen. Of je in aanmerking komt, hoor je te zijner tijd van je ziekenhuis, mocht dat meedoen met de studie. Dat is nu dus nog niet bekend.
We houden het in de gaten en zullen verder nieuws delen hier op de site. Als je zelf wat hoort van je ziekenhuis kun je dat altijd even delen hier op de community!
Op de hoogte blijven?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.