Onderzoekers van Amsterdam UMC deden een klein succesvol eerste onderzoek met de kunstalvleesklier van Inreda bij tien mensen met diabetes type 3c. Dat zijn mensen die geen alvleesklier meer hebben.
Mensen met diabetes type 3c hebben geen alvleesklier doordat die is verwijderd na bijvoorbeeld een ontsteking, ongeluk of kanker. Ze hebben daardoor niet alleen geen bètacellen die insuline maken, maar ook geen alfacellen, dus geen eigen glucagon. Deze vorm van diabetes is heel moeilijk te reguleren, met veel ernstige hypo’s en minder kwaliteit van leven.
Kunstalvleesklier van Inreda
Onderzoeker Charlotte van Veldhuisen van Amsterdam UMC presenteerde onlangs de resultaten van de zogeheten APPEL 5+ studie op het congres ATTD online. (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes). Dit was een klein onderzoek om te zien of de kunstalvleesklier van Inreda ook de bloedsuiker kan regelen bij mensen zonder alvleesklier.
De kunstalvleesklier heeft twee glucosesensoren en hij stuurt automatisch de bloedsuikerspiegel bij met insuline én glucagon.
Korte proef
Na een paar dagen training en inregelen van het apparaat, gebruikten de deelnemers eind 2020 thuis een week lang de kunstalvleesklier. Dat werd vergeleken met een week waarin ze hun normale behandeling uitvoerden, met pomp of injecties. Ze droegen geblindeerde glucosesensoren, dus ze wisten zelf niet hoe hun bloedsuikerwaarde was.
Resultaten
De deelnemers zaten met de kunstalvleesklier gemiddeld meer tijd binnen goede waarden: 71-82 procent van de tijd, tegenover 52-81 procent bij de normale behandeling. Ze hadden ook minder hypo’s (onder de 3,9 mmol/l). De tien deelnemers waren tussen de 43 en 74 jaar, en hadden kort of langer diabetes.
Ervaringen van deelnemers
De reacties van de deelnemers waren wisselend: ze waren erg enthousiast over verbeteringen in de glucoseregeling, maar er waren ook mensen die het gebruik van de kunstalvleesklier meer werk vonden dan verwacht. Ook wilden ze graag dat het apparaat kleiner zou zijn, en minder luide alarmen geeft.
Conclusie: veilig en het werkt
Kortom, ook bij mensen zonder alvleesklier is de bi-hormonale kunstalvleesklier van Inreda veilig en verbetert de bloedsuikers, met minder hypo’s, ten opzichte van hun reguliere behandeling.
Dit was wel maar een klein onderzoek, ook om de veiligheid te beoordelen, maar is mooi opstapje naar een eventueel toekomstig groter onderzoek.
Noot van de redactie: diabetes type 3c is natuurlijk een andere vorm dan diabetes type 1. Maar omdat deze test gaat over de kunstalvleesklier, waar veel mensen met diabetes type 1 naar uitkijken, nemen we dit nieuwsbericht toch mee op deze site. (Bovendien zijn er ook lezers met type 3c.)
(Bron: presentatie van de onderzoeker op het ATTD-congres 2021 Artificial Pancreas - Bihormonal Closed Loop Glucose Control -versus Current Care after Total Pancreatectomy (APPEL5+): Outpatient Randomized Controlled Crossover Trial)
Op de hoogte blijven?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.